Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De zee, een spiegel : herinneringen en impressies

Joseph Conrad (auteur), Lisette Graswinckel (vertaler)

De zee, een spiegel : herinneringen en impressies

Joseph Conrad (auteur), Lisette Graswinckel (vertaler)
Genre:
Herinneringen van de Pools-Engelse auteur (1857-1924) aan zijn leven als zeeman en algemene beschouwingen over het leven op zee.
Onderwerp
Zee
Titel
De zee, een spiegel : herinneringen en impressies
Auteur
Joseph Conrad
Vertaler
Lisette Graswinckel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The mirror of the sea
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2018 | Andere uitgaves
204 p.
ISBN
9789028280427 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De kapitein heeft heimwee

Klassiek. Een bundeling artikels die Joseph Conrad schreef over zijn tijd bij de koopvaardij is voor het eerst vertaald.

'Een intieme openbaring', zo omschreef Joseph Conrad (1857-1924) vijf jaar voor zijn dood The mirror of the sea, dat oorspronkelijk in 1906 was verschenen. Het boek bevatte artikelen die hij tussen 1904 en 1906 voor diverse tijdschriften had geschreven over zijn ervaringen bij de koopvaardij, waar hij als zestienjarige terecht was gekomen. Hij voer onder Franse, Britse en Belgische vlag. De reizen zou hij verwerken in onder meer Lord Jim en Heart of darkness.

The mirror of the sea, nu vertaald als De zee, een spiegel, bevat veel mooie verhalen over kapiteins met heimwee, ongeschoren kapiteins bij een vastgelopen schip (iets wat diep vernederend is), het oppikken van Deense drenkelingen of een matroos die een gifmenger blijkt.

Mooi zijn bijvoorbeeld de observaties over de verschillende winden. Zo blijken de wind uit het Oosten en het Westen duidelijke afspraken te hebben: 'De koning van het Westen dringt het erkende domein …Lees verder

Eindelijk is The Mirror of the Sea van schrijver-zeevaarder Joseph Conrad in Nederlandse vertaling verschenen.

Uit menige van deze autobiografische essays spreekt de passie van de schrijver annex zee-avonturier.

Een van de mooiste hoofdstukken van De zee, een spiegel van Joseph Conrad is 'De last van de lading', waarin Conrad beschrijft hoe hij in 1887 als eerste stuurman in een zeer koud Amsterdam verblijft, op zijn vuisten bijtend van ongeduld, in afwachting van een lading voor Samarang en Soerabaja.

Aan de Oostelijke Handelskade zit hij bij de kajuitskachel die met weinig succes brandende wordt gehouden door 'een knorrige, onvoorstelbaar vuile en griezelig tandeloze Hollandse scheepsoppasser met haar als een ragebol, die nauwelijks een woord Engels sprak, maar de taal niettemin redelijk machtig moet zijn geweest, daar hij het steevast presteerde alles wat tegen hem werd gezegd in tegenovergestelde zin op te vatten'.

Op zoek naar warmte neemt de arme stuurman in de Czaar Peterstraat de paardentram om uiteindelijk te belanden in 'een schitterend grand café in hartje binnenstad', waar hij de kelner die hem een kop koffie brengt be…Lees verder

Joseph Conrad (1857-1924), van Poolse afkomst en in 1886 genaturaliseerd tot Engelsman, is de beroemde auteur van werken als 'Lord Jim', 'The secret agent' en 'Heart of darkness'. Voor hij in 1895 zijn eerste boek publiceerde, leidde hij als zeeman bij de Franse en Britse koopvaardij twintig jaar een zwervend bestaan. Deze in het Engels in 1906 verschenen uitgave bundelt zijn in de periode 1904-1906 in diverse tijdschriften gepubliceerde herinneringen en beschouwingen over het leven op zee. Conrad schrijft over de ambachtelijke kant van het zeemansleven en moppert over het verdringen van de zeilvaart door de vaart met stoomboten. Levendiger zijn herinneringen aan eigen reizen met fraaie portretten van andere zeelieden. Schepen en weersomstandigheden krijgen van Conrad menselijke eigenschappen toebedeeld en het bestaan op zee weerspiegelt bij hem het leven in het algemeen. Dit is een boek dat zich slechts met weinig pagina’s per keer laat lezen, met name door Conrads voorliefde voor la…Lees verder

Over Joseph Conrad

Joseph Conrad (Berdytsjiv, 3 december 1857 – Bishopsbourne, 3 augustus 1924) was een Pools-Engelse roman- en prozaschrijver. Hij werd geboren als Józef Teodor Konrad Korzeniowski in Berdytsjiv, Rusland (tegenwoordig Oekraïne). Zijn romans gaan veelal over het gevaarlijke leven op zee en over exotische plaatsen.

Levensloop

Conrad werd in 1857 geboren in Berdytsjiv (tegenwoordig in de Oekraïne) en groeide op in een verarmde Poolse adellijke en patriottistische familie. Zijn vader, Apollo Korzeniowski, schreef politiek getinte toneelstukken en vertaalde werken van auteurs als Charles Dickens, Victor Hugo en Shakespeare vanuit het Engels en Frans.

In 1861 werd Josephs vader verbannen naar Vologda, en de kleine Joseph en zijn moeder gingen mee. Vanwege de slechte gezondheid van moeder en het extreme klimaat in Vologda kreeg het gezin in 1865 toestemming om naar Tsjernihiv te verhuizen, waar moeder Ewelina Korzeniows…Lees verder op Wikipedia