Het geweten van een Engelse zeeofficier wordt zwaar op de proef gesteld wanneer blijkt dat op een zinkend schip met achthonderd pelgrims niet genoeg plaats is in de reddingsboten.
Titel
Lord Jim
Auteur
Joseph Conrad
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 1989 | Andere uitgaves
377 p.
ISBN
0-14-018092-3

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 12 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Toean Jim' is het verhaal van de idealistische, romantische zeeman Jim die tot tweemaal toe moet ervaren dat zijn karakter in strijd is met zijn idealen. Als het pelgrimsschip de 'Patna', waarop hij als stuurman vaart, dreigt te zinken, verlaat hij het uit angst, samen met drie anderen. Het schip blijft echter drijven en Jim wordt zijn rang ontnomen. Op het eiland Patusan krijgt hij de kans een nieuw leven te beginnen. Een tweede beoordelingsfout kost echter veel mensenlevens en Jim kiest dan voor de vrijwillige dood. Conrad geeft blijk van groot psychologisch inzicht en paart dit aan het vermogen het geheel tot een uiterst boeiend verhaal te maken. Opnieuw uitgegeven klassiek Engels verhaal voorzien van een landkaart, een introductie door Cedric Watts (20 p.), bibliografie, noten (14 p.) en een verklarende woordenlijst (8 p.). Zilverkleurige paperback met een zwart-witfoto van een branding; goede letter en marges.

Over Joseph Conrad

Joseph Conrad (Berdytsjiv, 3 december 1857 – Bishopsbourne, 3 augustus 1924) was een Pools-Engelse roman- en prozaschrijver. Hij werd geboren als Józef Teodor Konrad Korzeniowski in Berdytsjiv, Rusland (tegenwoordig Oekraïne). Zijn romans gaan veelal over het gevaarlijke leven op zee en over exotische plaatsen.

Levensloop

Conrad werd in 1857 geboren in Berdytsjiv (tegenwoordig in de Oekraïne) en groeide op in een verarmde Poolse adellijke en patriottistische familie. Zijn vader, Apollo Korzeniowski, schreef politiek getinte toneelstukken en vertaalde werken van auteurs als Charles Dickens, Victor Hugo en Shakespeare vanuit het Engels en Frans.

In 1861 werd Josephs vader verbannen naar Vologda, en de kleine Joseph en zijn moeder gingen mee. Vanwege de slechte gezondheid van moeder en het extreme klimaat in Vologda kreeg het gezin in 1865 toestemming om naar Tsjernihiv te verhuizen, waar moeder Ewelina Korzeniows…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek