Boek
Frans
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Les aventuriers des nouveaux mondes : roman

Joseph Joffo (auteur)

Les aventuriers des nouveaux mondes : roman

In de reeks:
Het leven van drie Russische joden die hun land ontvluchten en in 1917 terecht komen in Palestina; een van hen vertrekt naar New York, het andere beloofde land, om daar zijn geluk te beproeven.
Titel
Les aventuriers des nouveaux mondes : roman
Auteur
Joseph Joffo
Taal
Frans
Uitgever
Monaco: Rocher, 2003 | Andere uitgaven
349 p.
ISBN
2-253-15563-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman, deel 2 en vervolg op 'Le cavalier de la terre promise'* beschrijft de periode van 1917 tot 1945 en begint wanneer drie Russische joden, Andreï, zijn vriend Mishka en Sarah, gevlucht voor de pogroms, aankomen in Palestina. Ze worden opgevangen in een kibboets, vanwaar Mishka vertrekt naar Amerika, het andere beloofde land, om daar zijn geluk te beproeven. Andreï en Sarah blijven, trouwen en krijgen twee kinderen. Het boek vertelt over de gebeurtenissen in Palestina die later zullen leiden tot de stichting van de Joodse Staat en over New York, waar Mishka als Alberto veel geld verdient aan de drooglegging, waarmee hij de kolonie weer steunt. Het verhaal, dat bestaat uit korte, ongenummerde, toegankelijk geschreven hoofdstukken, wordt afgewisseld met dagboekfragmenten van Andreï en brieven die Andreï en Mishka elkaar schrijven. Joffo, geboren te Parijs in 1931 en net als vader en broers kapper, ontdekte bij toeval zijn talent als verhalenverteller toen hij zijn jeugdherinneri…Lees verder

Over Joseph Joffo

CC BY-SA 2.0 fr - Foto van/door Rama

Joseph Joffo (Parijs, 2 april 1931 – Saint-Laurent-du-Var, 6 december 2018) was een Franse schrijver van Joodse afkomst, die vooral autobiografische romans schreef.

Biografie

Oorlogsjaren

Hij werd geboren en groeide op in Parijs en woonde met zijn familie in Rue de Clignancourt waar zijn vader een kapperszaak had. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verslechterde de situatie voor de familie Joffo, aangezien zij Joods waren. In 1942 vlucht Joffo op 11-jarige leeftijd samen met zijn broer, die 13 jaar was, naar hun twee oudere broers, Henri en Albert Joffo. Deze broers waren al eerder de demarcatielijn overgestoken en hadden een kapperszaak geopend in Menton.

Later verhuisden ze naar Nice waar ze bij de rest van de familie gingen wonen. Nice lag toen op Frans gebied dat bezet was door de Italianen. Op 8 september 1943 verlieten de Italianen het gebied om hun eigen land te ve…Lees verder op Wikipedia