Boek
Frans

Un enfant trop curieux

Joseph Joffo (auteur)

Un enfant trop curieux

In de reeks:
Genre:
Een dertienjarige Parijse jongen die op een dag van school spijbelt om de Rolls Royce van een rijke Libanese buurtgenoot en wapenhandelaar te bewonderen, wordt getuige van de ontvoering van de Libanees.
Titel
Un enfant trop curieux
Auteur
Joseph Joffo
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Ramsay, 1998 | Andere uitgaven
155 p.
ISBN
225314715X 9782253147152

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze luchthartige detective speelt de dertienjarige Parijse kapperszoon Valentin de hoofdrol. Als de pientere jongen op een dag van school spijbelt om de Rolls Royce van een rijke Libanese buurtgenoot en tevens wapenhandelaar te bewonderen, wordt hij getuige van de ontvoering van de Libanees. De ontvoerder is ene Jack Gavin, die wordt gepresenteerd als een tamelijk sympathieke misdadiger. De crimineel hoopt immers met de ontvoering een som geld te bemachtigen die hij wil besteden aan een kliniek voor gehandicapte kinderen waar o.a. zijn eigen zoon verblijft. Uiteindelijk komt de ontvoering tot een ontknoping die voor vrijwel alle betrokkenen positief is. Het boek is redelijk spannend, vlot leesbaar, en geeft tussen de bedrijven door een sfeervol beeld van een buurt in Parijs met als centraal punt een kapperszaak. De auteur schreef in de afgelopen decennia een tiental boeken. Voordat hij zijn schrijverstalent ontdekte was hij zelf - net als zijn vader - werkzaam als kapper.

Over Joseph Joffo

CC BY-SA 2.0 fr - Foto van/door Rama

Joseph Joffo (Parijs, 2 april 1931 – Saint-Laurent-du-Var, 6 december 2018) was een Franse schrijver van Joodse afkomst, die vooral autobiografische romans schreef.

Biografie

Oorlogsjaren

Hij werd geboren en groeide op in Parijs en woonde met zijn familie in Rue de Clignancourt waar zijn vader een kapperszaak had. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verslechterde de situatie voor de familie Joffo, aangezien zij Joods waren. In 1942 vlucht Joffo op 11-jarige leeftijd samen met zijn broer, die 13 jaar was, naar hun twee oudere broers, Henri en Albert Joffo. Deze broers waren al eerder de demarcatielijn overgestoken en hadden een kapperszaak geopend in Menton.

Later verhuisden ze naar Nice waar ze bij de rest van de familie gingen wonen. Nice lag toen op Frans gebied dat bezet was door de Italianen. Op 8 september 1943 verlieten de Italianen het gebied om hun eigen land te ve…Lees verder op Wikipedia