Boek
Nederlands

99 verhalen over God

Joy Williams (auteur), Marianne Gaasbeek (vertaler)
Korte verhalen waarin God op de een of andere manier, vaak vermomd in toevallige omstandigheden, een rol speelt.
Onderwerp
God
Titel
99 verhalen over God
Andere titel
Negenennegentig verhalen over God
Auteur
Joy Williams 1944-
Vertaler
Marianne Gaasbeek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ninety-nine stories of God
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2017
[198] p.
ISBN
9789044538694 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Er kan altijd nog een hotdog bij, wist Jezus

Verhalen. In de Verenigde Staten is Joy Williams net zo populair als Lydia Davis. Tijd voor een ontdekking van haar 99 verhalen over God.

Een verhaal zonder een titel is als een klap die je niet ziet aankomen. Een titel brengt je in de stemming, stuurt de lezersgeest een richting uit. Bij de zeer korte verhalen in de bundel van Joy Williams (73) staat de titel onder de tekst. Soms vat hij de inhoud samen zoals in 'Vaccin', waarin Jezus staat aan te schuiven bij de apotheker. Een andere keer voegt hij een komische laag toe, zoals in 'Haar ogen stonden tamelijk dicht bij elkaar, wat haar iets dringends gaf' of laat hij de lezer met een andere blik kijken naar wat voorafging.

Wie de film Irriversible van Gaspar Noé zag, zal nooit vergeten dat een achterstevoren verteld verhaal een ander effect sorteert dan een met een chronologische opbouw. Begin je aan de verhalen van Williams, dan verbaas je je aanvankelijk over de vreemde bochten die ze neemt. De titel laat je enigszins landen, al is deze schrijfster geen handelaar in geruststellende en zoete woorden.

Samen …Lees verder

De 99 genummerde, korte tot uiterst korte verhalen van de Amerikaanse schrijfster Joy Williams hebben iets fascinerends. Je zou het ‘snapshots’ kunnen noemen uit het leven van uiteenlopende mensen. Williams laat zien dat mensen bizarre voorvallen meemaken, irrationele beslissingen nemen, vreemde dromen hebben. Ook dieren spelen nogal eens een rol in deze verhalen. Dieren zijn veel intelligenter dan vaak wordt aangenomen; in diverse verhalen staan hier sterke staaltjes van. De verhalen gaan over God, zo luidt de titel. Maar hoe dan? Meestal staat hij aan de zijlijn of vermomt hij zich in de vorm van het toeval. Soms bezoekt hij de aarde, maar in mensengestalte heeft hij iets onnozels. Denk je! De verhaaltjes hebben iets verslavends, je kunt niet stoppen met lezen; soms lijken ze op niets te slaan, of zit er toch een betekenis achter? Kleine anekdotes over bekende schrijvers, kunstenaars en (religieuze) denkers geven de bundel extra stof tot verwonderen! Een unieke leeservaring die je v…Lees verder

God schuilt in het grote niets

Joy Williams gaat in 99 korte verhalen op zoek naar God

Onlangs las ik een column van Martin Schouten uit 1995, waarin hij beweerde dat je de zin 'God is dood' op drie manieren uit kan spreken. Tevreden dat we van het gedoe af zijn; constaterend, alsof dat het einde van het gesprek is; geschrokken: hoe moeten we nu verder? Hij sluit af met een grap die inmiddels net zo'n baard heeft als het mannetje op de wolk: "God is dood. (Nietzsche). Nietzsche is dood. (God)."

In '99 verhalen over God' van Joy Williams is God niet dood. We komen hem soms tegen, hangend in een grot met een kolonie vleermuizen of bij de apotheek. De dieren lijken hem wel te herkennen, de mensen eigenlijk niet. Maar in de meeste verhalen moet je, net als in het echte leven misschien, zoeken naar Hem. De verhalen zijn erg kort: de langste telt anderhalve pagina, de kortste een enkele zin. De meeste zijn anekdotes over redelijk gewone mensen, soms steekt een schrijver of een filosoof de kop op, of gaat het alleen maar…Lees verder