Boek
Nederlands

Natuur

J.P. Percy (auteur)
+1
Natuur
×
Natuur Natuur
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Kijk naar de foto van een deel van een plant of iets anders uit de natuur en raad wat het is. Als je de pagina omslaat, zie je het geheel. Met kleurenfoto's en weetjes. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Natuur
Titel
Natuur
Auteur
J.P. Percy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nature
Editie
1
Uitgever
Leidschendam: NBD Biblion, 2013
21 p. : ill.
ISBN
9789462020443 (hardback)
Plaatsingssuggestie
577 (SISO) Natuur (ZIZO) Zoekboeken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op negen rechterbladzijden van dit vierkante boek staat een paginagrote kleurenfoto van een sterk vergroot element uit de natuur. Eronder staat een summiere hint en de vraag ‘Raad eens wat ik ben?’. Wanneer de bladzijde omgeslagen wordt, is een veel groter deel of het geheel te zien. Zo staat er bv. ‘Ik ben een spinnenweb!’ plus in een tekstblokje enkele regels nadere informatie. Sommige van de fragmentfoto’s zijn erg gemakkelijk te raden, andere zijn voor kleuters niet te herkennen. Maar na het boek enkele malen doorgekeken of doorgelezen te hebben met ouder of leerkracht, is er weinig interessants meer te zien. Het is dus een oefening in even goed leren kijken en beknopte informatie opslaan. De kleurenfoto’s zijn van goede kwaliteit. Voor in de uitgave staat informatie over hoe je met het boek zou kunnen werken. Achterin staan aanmoedigingen om zelf dingen uit de natuur te tekenen, zaadjes te laten ontkiemen, of over de natuur die je gezien hebt te schrijven. Mooi uitgevoerd boek ui…Lees verder

Raad eens wat ik ben? Natuur

Deze reeks raadboekjes brengt in elke aflevering een ander, afgelijnd onderwerp onder de aandacht. Binnen het kader van het gekozen thema - hier 'natuur' -wordt de kijker aan de hand van een detail van een foto uitgenodigd het gehele plaatje te raden. Er wordt daarbij steeds wat suggestieve informatie gegeven. Via het omslaan van de bladzijde met de close-up belandt men vervolgens bij de oplossing. Ook dat beeld is voorzien van een korte, duidende tekst.
Elk boekje behandelt negen items waarbij opvalt dat de keuze, de beperking van het vooropgestelde onderwerp ten spijt, geen coherent geheel vormt. De verschafte uitleg is weinig spitsvondig en mist speelsheid.
Ook op gebied van vormgeving is de reeks verre van een hoogvlieger. De lay-out is druk en chaotisch, de typografie oogt gedateerd en schreeuwerig. De bladspiegel zit goed fout: schaal en onderlinge verhouding van beelden en tekstblokken lijken willekeurig gehanteerd. In plaats van de inhoud adequaat te ondersteunen e…Lees verder