Boek
Engels
Drie versies van het verhaal over de liefde van de sterfelijke krijger Beren voor Lúthien, de dochter van Elvenkoning Elu Thingol.
Titel
Beren and Lúthien
Auteur
J.R.R. Tolkien
Redacteur
Christopher Tolkien
Illustrator
Alan Lee
Taal
Engels
Uitgever
London: HarperCollins Publishers, 2018 | Andere uitgaven
288 p., [9] bladen platen : ill.
ISBN
9780008214227 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geïnspireerd door de herinnering aan een wandeling met zijn vrouw in 1917 schreef Tolkien later diverse versies van het verhaal over Beren en Lúthien, onderdeel van zijn roman ‘The Silmarillon’. Daarin wordt de sterfelijke krijger Beren verliefd op Lúthien, dochter van Elvenkoning Elu Thingol. De liefde is wederzijds, maar Thingol geeft ze geen toestemming om te trouwen tenzij ze hem een Silmaril brengen, één van de drie magische edelstenen uit Valinor, die zijn gestolen door Morgoth. Opgenomen zijn drie versies van het verhaal: een sprookje in proza, een lang verhalend gedicht en een prozavertelling, aangevuld met een aantal fragmenten. De Engelse hoogleraar Angelsaksisch (1892-1973) schreef romans over de strijd tussen goed en kwaad in een middeleeuwse sfeer, o.a. ‘The Lord of the Rings’. Het verhaal van Beren en Lúthien is ook onderdeel van de postuum uitgegeven roman ‘The Silmarillion’ (1977). Deze door Tolkiens derde zoon uitstekend geredigeerde uitgave geeft na een goed voorwoor…Lees verder

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia