Boek
Nederlands

Boer Gilles van Ham

J.R.R. Tolkien (auteur), Pauline Baynes (illustrator), Renée Vink (vertaler)
Legende over een eenvoudige boer die door een reus te verjagen een zwaard verdient waarmee hij later een draak temt en ten slotte koning wordt.
Titel
Boer Gilles van Ham
Auteur
J.R.R. Tolkien
Illustrator
Pauline Baynes
Vertaler
Renée Vink Max Schuchart
Samensteller
Christina Scull Wayne G. Hammond
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Farmer Giles of Ham
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2015 | Andere uitgaves
231 p. : ill.
ISBN
9789022575505 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 33 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Boer Gilles van Ham' is een kort verhaal uit 1949 geschreven door J.R.R. Tolkien (1892-1973), dat eerder verscheen in 'Sprookjes van Tolkien'. Het verhaal gaat over een eenvoudige boer die wonderbaarlijke avonturen beleeft en uiteindelijk zelfs koning wordt. In deze editie zijn de originele illustraties opgenomen die Pauline Baynes hier in 1976 voor maakte, en waarover Tolkien van mening was dat ze perfect aansloten bij het verhaal. Met een inleiding van Christina Scull en Wayne G. Hammond, een eerdere versie van het verhaal, Tolkiens aantekeningen voor een (nooit geschreven) vervolg en een uitgebreid notenapparaat. Kortom: een bijzonder boekje. Geschikt voor een breed publiek en een must voor de fans.

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia

Suggesties