Boek
Nederlands

Brieven van de kerstman

J.R.R. Tolkien (auteur)
+1
Brieven van de kerstman
×
Brieven van de kerstman Brieven van de kerstman

Brieven van de kerstman

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Gefingeerde en gei͏̈llustreerde brieven vol vreemde verhalen van de Kerstman over elfen, aard- en sneeuwmannen, poolberen en wraakzuchtige goblins die de auteur rond Kerstmis naar zijn vier kinderen stuurde. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Brieven van de kerstman
Auteur
J.R.R. Tolkien
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The father Christmas letters
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2005 | Andere uitgaves
111 p. : ill.
ISBN
90-225-4358-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de jaren 1920-1943 stuurde Tolkien (bekend van 'The hobbit'-1937 - en de epische trilogie 'The lord of the rings'- 1954) brieven naar zijn vier kinderen. In de sierlijk neergeschreven tekst en de gedetailleerde tekeningen (krijt, potlood, inkt) creëert de taalkundige een wereld waarin hij als Kerstman (ik-figuur) samen met zijn trouwe hulp Poolbeer aan de Noordpool woont. Een wereld vol elfen, aardmannen, sneeuwmannen, poolberen en wraakzuchtige goblins. Opmerkingen van de eigenzinnige alom aanwezige Poolbeer zijn in de vertaling vet afgedrukt. De bundel is een herziene uitgave en bevat originele brieven met vertaling en tekeningen die ontbraken in eerdere edities*. Spanning, fantasie en humor zijn op een prettige manier met elkaar verweven. De betrokkenheid van de schrijver met het kapotte Europa in oorlogstijd is voelbaar op de achtergrond. Zeer verzorgde, gebonden uitgave met stofomslag waarop een afbeelding van de Kerstman uit de allereerste brief is weergegeven. Levendige blad…Lees verder

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia