Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Túrin Turambar, een ridder die huis en haard moest ontvluchten en door een Elfenkoning werd geadopteerd, gaat als verdoemde held met een magisch zwaard zijn noodlot tegemoet.
Titel
De kinderen van Húrin
Auteur
J.R.R. Tolkien
Redacteur
Christopher Tolkien
Vertaler
Peter Cuijpers
Illustrator
Alan Lee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The tale of the children of Húrin
Uitgever
Amsterdam: Mynx, 2009 | Andere uitgaven
317 p. : ill.
ISBN
9789089681355

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Christopher Tolkien heeft zich ruim dertig jaar geleden aan de taak gezet de vele manuscripten en tekstfragmenten van zijn vader J.R.R. Tolkien te ordenen en uit te geven. Dit resulteerde als eerste in 'De Silmarillion' (1977)*. In een hoofdstuk wordt het verhaal van Túrin Turambar verteld, de verdoemde held die huis en haard moet ontvluchten en door een Elfenkoning wordt geadopteerd. Met een magisch zwaard gaat hij zijn noodlot tegemoet. Gebaseerd op meer tekstfragmenten heeft Christopher een compleet verhaal van Túrin samengesteld, fraai geïllustreerd in zwart-wit door Oscarwinnaar Alan Lee. Het verhaal staat op zichzelf en past qua stijl en thematiek meer bij 'De Silmarillion' dan 'In de ban van de ring'. Zo komen er geen hobbits in voor en is de sfeer veel melancholischer. Túrin is gebaseerd op een personage uit het Finse epos Kalevala. De vertaling is vloeiend. Dit heroïsche fantasy-verhaal zal een groot publiek aanspreken. Achterin het boek een verklarende lijst van namen en een…Lees verder

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia