Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De val van Gondolin

J.R.R. Tolkien (auteur), Christopher Tolkien (redacteur), Alan Lee (illustrator)
Gondolin, de verborgen stad op Midden-Aarde, wordt ernstig bedreigd. De kwaadaardige Morgoth doet er alles aan om de stad te vinden, maar de god Ulmo stuurt de man Tuor eropuit om de stad te waarschuwen.
Titel
De val van Gondolin / J.R.R. Tolkien ; bezorgd door Christopher Tolkien
Auteur
J.R.R. Tolkien
Redacteur
Christopher Tolkien
Illustrator
Alan Lee
Vertaler
Renée Vink Max Schuchart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The fall of Gondolin
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2020 | Andere uitgaven
286 p., [8] p. platen : ill.
ISBN
9789022586280

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het eerste verhaal dat J.R.R. Tolkien (1892-1973) schreef en het laatste dat is gepubliceerd, waarmee zijn nalatenschap compleet is. Dat alleen al maakt dit boek bijzonder. Christopher Tolkien (zijn zoon) heeft op zijn gebruikelijke nauwgezette wijze alle versies van het verhaal naast elkaar gezet. De oudste versie is op papier gezet tijdens Tolkiens ziekbed gedurende zijn tijd als soldaat in de Eerste Wereldoorlog en hij is er decennia lang aan blijven schaven. Christopher gaat soms al te gedetailleerd in op marginale verschillen tussen versies, maar het is prachtig om het verhaal te zien oprijzen uit zo'n pril begin. Eenvoudige zinnetjes veranderen uiteindelijk in paginalange beschrijvingen in Tolkiens bekende hoogdravende taalgebruik, waar de vakkundige vertaling geheel recht aan doet. Hoewel het verhaal zelf niet zo meeslepend is, en nooit geheel voltooid wordt, biedt deze ontwikkeling een intiem kijkje in de geest van de schrijver. Het enige schoonheidsfoutje is in de omslagtekst…Lees verder

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia