The hobbit, or There and back again

J.R.R. Tolkien (auteur), Alan Lee (illustrator)

The hobbit, or There and back again

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Hobbit Bilbo Baggins wordt door de tovenaar Gandalf uitgezonden om een groep dwergen te leiden bij hun speurtocht naar de draak die de schatten van het dwergenvolk heeft geroofd. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
The hobbit, or There and back again
Auteur
J.R.R. Tolkien
Illustrator
Alan Lee
Uniforme titel
The hobbit
Taal
Engels
Uitgever
London: HarperCollins, 2008 | Andere uitgaven
VII, 387 p., [24] p. pl. : ill.
ISBN
9780007270613
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sprookjesachtig verhaal over de met menselijke eigenschappen toegeruste hobbit Bilbo Baggins, die aanvankelijk zeer tegen zijn zin betrokken raakt bij een fantastisch avontuur. De tovenaar Gandalf heeft hem uitgekozen om een groep dwergen te leiden bij hun levensgevaarlijke speurtocht naar de vreselijke draak Smaug, die de schatten van het dwergenras heeft geroofd. Onderweg vindt hij bij toeval de machtige en gevaarlijke ring, die zo'n belangrijke rol speelt in de trilogie 'The Lord of the Rings'. Het boek bevat sfeervolle zwart-witillustraties en enkele paginagrote gekleurde tekeningen van Alan Lee. Achterin een landkaart; voorin is een detail daarvan groter uitgewerkt. Kleine druk en ruime interlinie. Vanaf ca. 15 jaar.

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia