Boek
Meertalig

Meneer Blijleven

J.R.R. Tolkien (auteur)
+1
Meneer Blijleven
×
Meneer Blijleven Meneer Blijleven

Meneer Blijleven

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Meneer Blijleven koopt een auto. Daardoor beleeft hij allerlei vreemde avonturen. Vanaf ca. 12 jaar, voorlezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Auto's
Titel
Meneer Blijleven
Auteur
J.R.R. Tolkien
Taal
Meertalig, Nederlands, Engels
Oorspr. titel
Mr. Bliss
Uitgever
Amsterdam: Mynx, 2007
[108] p. : ill.
ISBN
9789022549179

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 32 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Meneer Blijleven koopt een auto en dat bezorgt hem nogal wat avonturen. Het bedtijd-vervolgverhaal dat Tolkien voor zijn eigen kinderen schreef en tekende. De pagina's van het oorspronkelijke Engelse manuscript zijn op de rechterpagina's afgedrukt en de Nederlandse tekst op de linkerpagina's, waar mogelijk gelijk oplopend. Nonsensgebeurtenissen met veel fantasie en subtiele Britse humor, zorgvuldig vertaald, maar het Nederlands is wel moeilijk. Het geheel ademt de intimiteit van een verhaal dat binnen de eigen kring is ontstaan, mede door herhaaldelijk commentaar van schrijver zelf zoals: "De auto staat hier - maar ik heb geen zin meer om die te tekenen". Daarom: het liefst voorlezen of vertellen aan niet al te jonge kinderen (ca. 8-9 jaar). Misschien zullen volwassen Tolkienliefhebbers er wel het meest van genieten. Zelf lezen vanaf ca. 12 jaar.

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia