Túrin Turambar, een ridder die huis en haard moest ontvluchten en door een Elfenkoning werd geadopteerd, gaat als verdoemde held met een magisch zwaard zijn noodlot tegemoet.
Titel
Narn i chîn Húrin / J.R.R. Tolkien ; ed. by Christopher Tolkien ; ill. by Alan Lee
Auteur
J.R.R. Tolkien
Illustrator
Alan Lee
Redacteur
Christopher Tolkien
Taal
Engels
Parallelle titel
The tale of the children of Húrin
Uitgever
London: HarperCollins, 2008 | Andere uitgaven
313 p. : ill.
ISBN
9780007252268

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Krijger Hurin is gevangengezet door de slechte Morgoth, die hem en zijn nageslacht vervloekt. Na de dood van hun dochter stuurt Hurins zwangere vrouw zoon Turin naar Elfenkoning Thingol. Die gaat hem als zoon zien, wat de jaloezie wekt van Thingols zoon. Als deze sterft, wordt Turin onterecht beschuldigd, vlucht hij en ontsnapt aan veel gevaar. Morgoth laat hem geloven dat zijn moeder en jongste zus hulp nodig hebben. Hij vindt hen niet, maar wel het meisje Niniel, met wie hij trouwt. Daarna stuurt Morgoth draak Glaurung op hem af. De Engelse hoogleraar Angelsaksisch (1892-1973) schreef romans over de strijd tussen goed en kwaad in een middeleeuwse sfeer, o.a. 'The lord of the rings'. Dit verhaal is ook onderdeel van de roman 'The Silmarillion' (1977). Deze door Tolkiens zoon goed bezorgde, van veel extra info voorziene en sfeervol geïllustreerde uitgave wordt gezien als definitieve versie, met enkele nieuwe elementen, bedoeld voor de echte Tolkienliefhebber. Omslagillustratie in grij…Lees verder

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia