Boek
Nederlands

Het boek waarom : de nieuwe wetenschap van oorzaak en gevolg

Judea Pearl (auteur), Dana MacKenzie (auteur), Bas Haring (inleider)
+1
Het boek waarom : de nieuwe wetenschap van oorzaak en gevolg
×
Het boek waarom : de nieuwe wetenschap van oorzaak en gevolg Het boek waarom : de nieuwe wetenschap van oorzaak en gevolg

Het boek waarom : de nieuwe wetenschap van oorzaak en gevolg

Uitleg van een methode om causale verbanden aan te tonen tussen statistische gegevens.
Onderwerp
Causaliteit
Titel
Het boek waarom : de nieuwe wetenschap van oorzaak en gevolg
Auteur
Judea Pearl Dana MacKenzie
Inleider
Bas Haring
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The book of why : the new science of cause and effect
Uitgever
Amsterdam: Maven Publishing, © 2019
480 p. : ill.
ISBN
9789492493552 (paperback)
Plaatsingssuggestie
505 (SISO) Wetenschap ; Wetenschapsfilosofie (ZIZO)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Steeds meer wetenschappen werken met big data. Men verzamelt massa's gegevens, bijvoorbeeld over roken of over longkanker, en laat daar vervolgens statistische methoden op los. Probleem: op deze manier kun je weliswaar aantonen dat het één verband houdt met het ander, maar niet dat er sprake is van oorzaak en gevolg. Correlatie is immers niet hetzelfde als causaliteit. In de context van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zijn echter nieuwe methoden ontwikkeld voor het vinden van juist die causale verbanden. In dit boek legt de schrijver uit hoe dat werkt. Het boek is zeer uitvoerig, zeer grondig, zonder wiskundige formules, en bedoeld voor een groot publiek, maar het doorzettingsvermogen van de lezer zal minstens zo groot moeten zijn als zijn vermogen tot abstractie. Met illustraties in zwart-wit, een beredeneerde literatuuropgave en een register.

Over Judea Pearl

Judea Pearl (Tel-Aviv, 4 september 1936) is een Israëlisch informaticus die in de Verenigde Staten woont en werkt. Hij is vooral bekend van zijn werk op het gebied van de kunstmatige intelligentie. Voor dit werk werd hem in 2011 de Turing Award toegekend.

Levensloop

Pearl werd in 1936 in Tel-Aviv geboren. In 1960 verhuisde hij, na het behalen van een bachelordiploma in de elektrotechniek, naar de Verenigde Staten om in 1965 aan de Rutgers-universiteit een masterdiploma in de natuurkunde te halen. In hetzelfde jaar promoveerde hij aan de Universiteit van New York in de elektrotechniek. Sinds 1970 werkt hij aan de UCLA in Los Angeles, waar hij hoogleraar informatica werd.

Pearl is getrouwd en heeft drie kinderen.

Onderzoek

Pearl doet voornamelijk onderzoek in de kunstmatige intelligentie. Tot in de jaren 80 werd in dat gebied nog vooral met logische, regelgebaseerde systemen gewer…Lees verder op Wikipedia