Daisy
Nederlands

Prinses Turandot : een muzikaal sprookje met operafragmenten uit De toverfluit, Carmen en andere

Judith Vindevogel (auteur), Rita Waeytens (verteller)
+1
Prinses Turandot : een muzikaal sprookje met operafragmenten uit De toverfluit, Carmen en andere
×
Prinses Turandot : een muzikaal sprookje met operafragmenten uit De toverfluit, Carmen en andere Prinses Turandot : een muzikaal sprookje met operafragmenten uit De toverfluit, Carmen en andere

Prinses Turandot : een muzikaal sprookje met operafragmenten uit De toverfluit, Carmen en andere

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Prinses Turandot wil niet trouwen. Aan elke prins die zich aandient om met haar te trouwen legt ze drie raadsels voor. Als de prins ze alledrie kan oplossen, trouwt ze met hem, in het andere geval hakt ze hem de kop af. Sprookje met muziek uit bekende opera’s.
Titel
Prinses Turandot : een muzikaal sprookje met operafragmenten uit De toverfluit, Carmen en andere
Auteur
Judith Vindevogel
Verteller
Rita Waeytens  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2013
1 cd
Speelduur
0:15
Oorspr. uitgever
Lannoo
Aantekening
Stem: Vrouw Uitgave gebaseerd op de gelijknamige theaterproductie van Walpurgis en Het Paleis Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Turandot is een klassiek Perzisch sprookje waarin een prinses niet wil trouwen en daarom alle huwelijkskandidaten een bijna onoplosbaar raadsel opgeeft. Kennen zij het antwoord niet dan hakt ze hun hoofd af. Een heleboel prinsen zijn al omgebracht wanneer, in deze versie, prins Amor zich aandient. Hij weet de raadsels op te lossen en het versteende hart van de prinses smelt. De tekst is geïllustreerd met potlood- en kleurkrijttekeningen die als collages op de pagina’s staan. De sfeer van het verhaal komt goed tot zijn recht in de eenvoudig getekende, onwerkelijke figuren. In tekst en illustraties worden de kleuren roodbruin (bloed), blauw, groen en zwart gebruikt. Een vertelster, twee operazangers en een hofmuzikant, vertellen en zingen het verhaal op de bijgevoegde cd. Liederen en fragmenten uit de klassieke muziekliteratuur, o.a. van Puccini, Mozart, Schubert, Lully en Bernstein zijn vermengd met de verhaallijn en aangevuld met instrumenten als marimba, djembé en accordeon. Dit bied…Lees verder

Prinses Turandot

Prinses Turandot heeft heel wat aanbidders, maar wil met geen enkele van hen trouwen. Dus bedenkt ze een oplossing: elke aanbidder krijgt drie raadsels voorgeschoteld die sowieso niet opgelost kunnen worden. Elke keer verliezen ze hun hoofd. Om maar niet te zeggen dat er heel wat koppen rollen op het slagveld van Prinses Turandot.
Het cd-boek werd voorafgegaan door een voorstelling van Het Paleis en Walpurgis. Zonder toneelscène nu maar met prenten van Ingrid Godon. De tekst van Judith Vindevogel is goed opgebouwd met het nodige gevoel voor ritme. Het boek bevat ook een aantal raadsels en kan dus zonder cd prima gesmaakt worden. Op de cd pikken geoefende luisteraars fragmenten op uit verschillende bekende opera’s en musicals, zoals De toverfluit, West Side Story en natuurlijk Prinses Turandot. Het is geen evident, want geen erg toegankelijk verhaal, maar de cd doet wat ze moet doen: kinderen worden zonder forceren geïntroduceerd in de wereld van de (klassieke) muziek.

Over Judith Vindevogel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Stef Depover

Judith Vindevogel is een Belgisch sopraanzangeres. Daarnaast is ze ook oprichter en algemeen directeur van Walpurgis. Ze is medestichter van Leporello.

Achtergrond

Judith Vindevogel studeerde dans aan het Stedelijk instituut voor Ballet te Antwerpen, Filosofie aan de Vrije Universiteit van Brussel en theater aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen.

Vindevogel was te gast in de Koninklijke Muntschouwburg (Brussel), de Vlaamse Opera (Antwerpen), het Landestheater Salzburg, Staatsoper Unter den Linden, het Festival für Alte Musik Innsbruck en de Nederlandse Opera Amsterdam.

Ze werkte samen met dirigenten: Sylvain Cambreling, René Jacobs en Reinbert de Leeuw; operaregisseurs als Pierre Audi, Harry Kümmel, Guy Joosten, Herbert Wernicke, Nicholas Muni en Ernst Theo Richter; solisten en ensembles als Marcus Groh, het Ictus Ensemble en het Nouvel Ensemble Moderne.

Vindevogel was ook als gastdocente verbonden aan…Lees verder op Wikipedia