Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Liefdesdienst

Julia Franck (auteur), Hilde Keteleer (vertaler)
Na het verongelukken van haar buurvrouw krijgt een jonge Berlijnse niet alleen de beschikking over haar appartement, maar ook haar minnaar.
Onderwerp
Dood en liefde
Titel
Liefdesdienst
Auteur
Julia Franck
Vertaler
Hilde Keteleer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Liebediener
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, [2012] | Andere uitgaves
256 p.
ISBN
9789028424814 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het begint spectuculair in deze roman. Beyla, een circusartieste, ziet hoe haar buurvrouw Charlotte wordt aangereden door een rode auto. Ze belandt onder de tram en sterft ter plaatse. Op Charlottes begrafenis meent Beyla de bestuurder te herkennen, maar zekerheid is er niet. Wel blijkt dat deze man, Albert, in het appartement boven haar woont. De twee worden minnaars en Beyla gaat wonen in Charlottes appartement. Later wordt duidelijk dat Charlotte en Albert ook ooit minnaars waren, en dat Beyla als het ware het leven van Charlotte verlengt. Haar relatie met Albert wordt dan ook vertroebeld door vragen: Was Albert echt de veroorzaker van het ongeval? Hoe was zijn relatie met Charlotte. Albert weigert te antwoorden, waardoor Beyla's argwaan alleen nog maar toeneemt. Ze gaan uit elkaar, te meer omdat Beyla Alberts beroepsactiviteit maar matig kan appreciëren. Ze ontdekt in Charlottes flat een gigolo-advertentie van Albert.

Julia Franck (geb. 1970) geldt als een van de aanstormen…Lees verder
Roman van de in 1978 uit Oost- naar West-Duitsland geëmigreerde schrijfster (1970) over een Berlijns meisje dat als clown in een circus werkt en min of meer bij toeval getuige is van een verkeersongeluk. Daarbij komt haar buurvrouw om, maar zij wil er geen verklaring over afleggen. Ongewild verhuist zij naar de betere behuizing van de overledene en krijgt dan ook de vriend van deze vrouw als minnaar. Deze zegt meer relaties te onderhouden, waarbij het niet helemaal duidelijk is of dit wel of niet het geval is. De Berlijnse sfeer in deze roman wordt goed weergegeven en het verhaal is niet zonder humor. Herdruk van de vertaling van de tweede roman van de Duitse schrijfster, die inmiddels zeer bekend is geworden door 'De middagvrouw' en 'Rug aan rug'. Normale druk.

Over Julia Franck

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Julia Franck (Oost-Berlijn, 20 februari 1970) is een Duitse schrijfster.

Levensloop

Julia Franck werd samen met haar tweelingzuster in Lichtenberg, een wijk van Berlijn geboren. Haar moeder Anna Katharina Franck was toneelspeelster en haar vader Jürgen Sehmisch was regisseur. Verder is ze een kleindochter van de beeldhouwster Ingeborg Hunzinger en het achter-achterkleinkind van de kunstschilder Philipp Franck.

In 1978 vertrok haar moeder samen met de vier dochters van Oost-Berlijn naar het Westen, alwaar ze eerst negen maanden in het opvangkamp Marienfelde verblijven moesten. Daarna gingen ze bij de plaats Rendsburg in Sleeswijk-Holstein wonen. Julia Franck ging daar naar de Waldorfschule, waarna ze in 1983 weer verhuisde naar Berlijn om bij vrienden te gaan wonen. In 1991 haalde ze alsnog haar eindiploma van het gymnasium. Vervolgens studeerde ze rechten, oud-Amerikanistiek, nieuwe Duitse literatuur en filosofie aan de…Lees verder op Wikipedia