Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Oost-Berlijn, eind jaren vijftig. Na WO II kiest de Joodse Käthe hoopvol voor het communistische Duitsland. Maar tegenover haar kinderen is ze afstandelijk en kil. Ze heeft geen oog voor Ella's kwetsbare eenzaamheid en ook niet voor het verlangen naar liefde van Thomas. De kinderen groeien op met alleen elkaar als houvast in het leven.
Titel
Rug aan rug
Auteur
Julia Franck
Vertaler
Goverdien Hauth-Grubben
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Rücken an Rücken
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2015 | Andere uitgaves
320 p.
Verschijningsdatum
19-08-2015
ISBN
9789028426290 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rug aan rug vertelt het verhaal van Ella en haar broer Thomas die opgroeien in de na-oorlogse DDR. Hun moeder Käthe is beeldhouwster van beroep, maar klust ten behoeve van de communistische heilstaat bij in een steengroeve. Ella en Thomas zijn meestal alleen thuis; moeder laat slechts af en toe haar gezicht zien, hun eigen vader is vertrokken en de vader van de veel jongere tweeling komt en gaat wanneer het hem belieft. In het huis woont ook nog een onderhuurder met loszittende handjes. Als Käthe wel thuis is, moppert ze aan een stuk door op haar kinderen en speelt seksspelletjes met partijbonzen. Ella en Thomas zijn dus op elkaar aangewezen; ze leven in hun eigen idyllische wereld, waarin ze zich voorstellen dat ze zigeunerkinderen zijn en met een bootje de rivier afvaren om de indruk te wekken van huis te zijn weggelopen.
Als ze de tienerleeftijd bereiken, wordt de sfeer in de heilstaat grimmiger: hun huis met de bijbehorende lap grond wordt geconfisqueerd door de staat …Lees verder
Sterk autobiografische roman over twee in de DDR opgroeiende pubers – broer en zus – die door een carrière nastrevende moeder aan hun lot worden overgelaten. Gezamenlijk weten ze lange tijd in een bedreigende onvrije omgeving de ergste problemen te overwinnen. Naarmate ze ouder worden zoeken ze elk hun eigen individuele oplossing, maar blijven emotioneel met elkaar verbonden. De repressie in de DDR en de bouw van de muur in 1961 hangen daarbij als een slagschaduw boven het lot van de beide. Knap geschreven, maar het duurt wel enige tijd voordat het boek echt interessant wordt. Vooral het tweede deel overtuigt met een indrukwekkende, dramatische afloop. Naarmate de lezer meer weet over de realiteit van de DDR in de jaren '50 en '60 zal zijn waardering voor het boek toenemen. Een boek dat in Duitsland minder weerklank vond dan het veelgeprezen ‘Die Mittagsfrau’, in het Nederlands vertaald als 'De middagvrouw'. Kleine druk.

Over Julia Franck

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Julia Franck (Oost-Berlijn, 20 februari 1970) is een Duitse schrijfster.

Levensloop

Julia Franck werd samen met haar tweelingzuster in Lichtenberg, een wijk van Berlijn geboren. Haar moeder Anna Katharina Franck was toneelspeelster en haar vader Jürgen Sehmisch was regisseur. Verder is ze een kleindochter van de beeldhouwster Ingeborg Hunzinger en het achter-achterkleinkind van de kunstschilder Philipp Franck.

In 1978 vertrok haar moeder samen met de vier dochters van Oost-Berlijn naar het Westen, alwaar ze eerst negen maanden in het opvangkamp Marienfelde verblijven moesten. Daarna gingen ze bij de plaats Rendsburg in Sleeswijk-Holstein wonen. Julia Franck ging daar naar de Waldorfschule, waarna ze in 1983 weer verhuisde naar Berlijn om bij vrienden te gaan wonen. In 1991 haalde ze alsnog haar eindiploma van het gymnasium. Vervolgens studeerde ze rechten, oud-Amerikanistiek, nieuwe Duitse literatuur en filosofie aan de…Lees verder op Wikipedia