Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk

Julian Barnes (auteur), Else Hoog (vertaler)
+1
Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk
×
Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk

Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk

Aan de hand van thema's uit heden en verleden worden de geschiedenis en de ontwikkeling van de mensheid op persoonlijke en speelse wijze weergegeven.
Titel
Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk
Auteur
Julian Barnes
Vertaler
Else Hoog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A history of the world in 10 1/2 chapters
Editie
Achtste, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022 | Andere uitgaves
387 p.
ISBN
9789025472771 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Engelse schrijver (1946) is hier vooral bekend geworden met 'Flauberts papegaai'. Dit boek is ambitieuzer. Het is een roman die, zoals de titel al zegt, bestaat uit 10 1/2 hoofdstuk, even zovele verschillende verhalen met een paar 'running gags'. In het eerste verhaal vertelt een houtworm, die clandestien de tocht van de Ark van Noach meemaakt, zijn frivole versie van het bijbelverhaal. Het boek eindigt in de hemel, die te mooi blijkt om waar te blijven. Er is het historische verhaal van een schipbreuk, gevolgd door het verhaal over het verhaal achter het schilderij 'Het vlot van Medusa' van Géricault. Bizar is het op kronieken gebaseerde rechtbankverslag, waarbij de aangeklaagden de houtwormen in de kerk zijn. In elk verhaal laat Barnes een staaltje van zijn stilistisch kunnen zien, parodiërend, realistisch, essayistisch. Soms pakt dat wel wat melig uit. Het meest serieus is hij in het halve hoofdstuk, een intermezzo over de liefde: 'We moeten erin geloven, anders zijn we verloren…Lees verder

Over Julian Barnes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door WanderingTrad

Julian Patrick Barnes (Leicester, 19 januari 1946) is een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald; zijn bekendste werk is Flaubert's Parrot uit 1984. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal.

Biografie

Zijn opleiding genoot hij aan gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de City of London School en het Magdalen College in Oxford. Na zijn opleiding werkte hij als lexicograaf en later als journalist. Hij schreef onder meer recensies voor The Observer en The Sunday Times. Pas later ging hij zich voltijds toeleggen op het schrijven.

Julian Barnes is een broer van de filosoof Jonathan Barnes. Hij was gehuwd met de literaire agent Pat Kavanagh, die in 2008 overleed en over wie hij schreef in Levels of Life (Hoogteverschillen) en aan wie hij ook zijn roman The Sense of …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek