Boek
Nederlands

Wijsneus in de keuken

Julian Barnes (auteur), Ronald Vlek (vertaler)
Humoristische schetsen over de terreur van kookboeken en chef-koks.
Onderwerp
Eetcultuur
Titel
Wijsneus in de keuken
Auteur
Julian Barnes
Vertaler
Ronald Vlek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The pedant in the kitchen
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2014 | Andere uitgaves
143 p. : ill.
ISBN
9789045028255 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De veelgeprezen Engelse romancier (1946) bewijst in dit boekje met zeventien stukjes over culinaire aangelegenheden opnieuw zijn veelzijdigheid. Ogenschijnlijk badinerend maar met een ondertoon van ernst vertelt hij over zijn ervaringen met strenge kookboeken die vaak met fraaie illustraties de goedwillende amateur ontmoedigen. Hij filosofeert over de ideale keuken en inventariseert alvast de voornamelijk overtollige en driedubbele materialen in zijn eigen keuken, om ze daarna weer zorgvuldig in de laden terug te leggen. Smakelijk dist hij desastreus verlopen 'etentjes' op met vrienden, om hierna wijzer geworden een bevlogen pleidooi te houden voor eigen creativiteit en plezier. Zo bezien is zijn korte parcours door keukenland, behalve een vrolijke literaire exercitie, ook een hoopvolle aanmoediging voor de naar beter voedsel snakkende Engelsman. Elk stukje begint met kleine zwart-wittekening.

Over Julian Barnes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door WanderingTrad

Julian Patrick Barnes (Leicester, 19 januari 1946) is een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald; zijn bekendste werk is Flaubert's Parrot uit 1984. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal.

Biografie

Zijn opleiding genoot hij aan gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de City of London School en het Magdalen College in Oxford. Na zijn opleiding werkte hij als lexicograaf en later als journalist. Hij schreef onder meer recensies voor The Observer en The Sunday Times. Pas later ging hij zich voltijds toeleggen op het schrijven.

Julian Barnes is een broer van de filosoof Jonathan Barnes. Hij was gehuwd met de literaire agent Pat Kavanagh, die in 2008 overleed en over wie hij schreef in Levels of Life (Hoogteverschillen) en aan wie hij ook zijn roman The Sense of …Lees verder op Wikipedia