Een Amerikaanse vrouw kijkt terug op haar tienervriendschap met haar roekeloze buurmeisje, 20 jaar geleden, die eindigde met haar dood.
Titel
Marlena
Auteur
Julie Buntin 1987-
Vertaler
Dennis Keesmaat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Marlena
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, © 2017
303 p.
ISBN
9789044630145 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Losgeslagen tienermeisjes

Roman. Alles is mogelijk, het leven is wild en grillig. Nieuwkomer Julie Buntin schetst een overtuigend portret van een koortsige tienervriendschap.

'Waarom zeggen ze dat geesten koud zijn? Die van mij zijn warm, een adem die je wang vochtig maakt, een stem terwijl je dacht dat je alleen was.' Dit zijn de woorden van Cat, de verteller in Julie Buntins debuutroman Marlena. De geest is die van het personage uit de titel. Ze ging dood in een rivier van enkele centimeters diep, iets wat de auteur al bij aanvang onthult.

Cat is een dertiger wanneer ze terugblikt op haar zestiende levensjaar. Nu woont ze in New York waar ze werkt in een bibliotheek, toen woonde ze met moeder en broer in een prefabwoning in het noorden van Michigan. Cats ouders waren recent gescheiden en haar moeder wilde terugkeren naar de plek waar ze opgroeide, een vergeten gat met lage huizenprijzen.

In Silver Lake is het leven koud, met harde winters die voortduren tot in mei. Het gezin leeft op blikvoer en goedkope pizza's en de intelligente Cat ziet haar droom om te studeren aan een privéschool in rook…Lees verder

Knap debuut over een wervelende vriendschap

Marlena, het romandebuut van de Amerikaanse Julie Buntin, is een boek over de wervelende, alles overstijgende vriendschap tussen twee jonge meiden, met ver dragende gevolgen. De hoofdstukken spelen afwisselend in contemporain New York en in het Wisconsin van twintig jaar eerder.

In de Wisconsin-verhaallijn vertelt de 15-jarige Cat hoe ze de twee jaar oudere Marlena ontmoet. Beiden komen uit arme eenoudergezinnen, maar waar Cat bepaald niet bulkt van het zelfvertrouwen, ontpopt Marlena zich meteen tot een charismatische figuur.

Op de eerste bladzijden van de roman razen de twee in een geleend busje met 160 kilometer per uur over een doodlopende weg richting Lake Michigan. Net voor het misgaat, komt de auto tot stilstand. Ach ja, je bent jong en je slikt wat.

Amper een bladzijde verder lezen we dat Marlena een paar maanden later dood zal worden gevonden in een nog geen 15 centimeter diepe rivier. De roman moet welbeschouwd nog beginnen. In wat volgt probeert verteller Cat zichzelf en de lezer duidelijk te maken wat er precies is gebeurd gedurende haar kortstondige vriendschap met Marlena.

In de New Yorkse hoofdstukken maken we kennis met de volwassen Cat, die in geografische zin aan de verstik…Lees verder

Marlena

Eerste zin. Zeg me wat je niet kunt vergeten en ik zal je zeggen wie je bent.

Het zit de vijftienjarige Cat niet mee. Haar vader is ervandoor met de secretaresse en haar moeder besluit naar een trailerpark in Michigan te verhuizen. Een nieuwe school, een doodsaai stadje, een huis dat uit bordkarton lijkt opgetrokken en een pesterige broer die uit geldnood in de lokale plasticfabriek gaat werken. Gelukkig is er het buurmeisje Marlena. Lief, maar ook op een ramkoers met het leven. Vooral haar Oxy-verslaving speelt haar parten en het methlab van haar dubieuze vrienden is ook niet de beste plek om rond te hangen. Cat kan blijkbaar ontsnappen, want ze vertelt haar verhaal vanuit haar nette appartement in New York, maar blijft met het verleden (en een hang naar martini’s) kampen. Dat zorgt voor een slimme spanningsboog in het debuut van Julie Buntin. Getroebleerde tieners, echt nieuw is het niet, maar Buntin neemt haar tijd om de personages uit te bouwen en schetst een schrijnend beeld van de armoede die de lagere mi…Lees verder

Wanneer de vijftienjarige Catherine met haar moeder en broer naar Noord-Michigan verhuist, zijn ze op zoek naar een nieuw evenwicht in hun leven. Maar moeder zag een paradijselijker oord voor zich toen ze Silver Lake aanwees om na haar scheiding te gaan wonen. Ze komen echter terecht in een arm gehucht waar de uitzichtloosheid overheerst. ‘Silver Lake was als drijfzand’, aldus Cat, twee decennia later, wanneer ze vanuit New York terugkijkt op dat jaar waarin ze Marlena leerde kennen, het buurmeisje dat al mijlen ver voorlag wat jongens, alcohol en drugs betreft. Het blijken de maanden te worden van Cats puberale ontwikkeling, waarin ze veel grenzen overschrijdt, tot uiteindelijk Marlena aan de hele situatie ten onder gaat. ‘Maar wat voor mogelijkheden waren er voor een meisje als Marlena, buiten de pillen, de highs en de dieptepunten?’ kijkt Cat terug in deze roman vol jeugd, vriendschap, verslaving, roekeloosheid en schuldgevoel. Tristesse verpakt als kunst; een roman als een liedje …Lees verder