Als de Romeinse generaal Titus de oudste zoon van de Gotische koningin Tamora vermoordt, zweert ze wraak
Onderwerp
Titus Andronicus
Titel
Titus
Regisseur
Julie Taymor 1952-
Naar het werk van
William Shakespeare
Componist
Elliot Goldenthal 1954-
Acteur
Anthony Hopkins 1937- Jessica Lange Jonathan Rhys Meyers
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Paradiso Home Entertainment, 2008
1 dvd-video
Oorspr. opname
1999
Speelduur
162 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands
EAN
5410504966729

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaans/Italiaanse speelfilm onder regie van Julie Taymor uit 1999, met o.a. Anthony Hopkins, Jessica Lange en Alan Cumming. De Romeinse generaal Titus Andronicus keert terug van een veldslag waarbij de Gotische koningin Tamora en haar zoons krijgsgevangen gemaakt zijn. Wanneer Titus de oudste zoon van Tamora in een rituele moord offert aan de goden, zweert zij wraak. Dana Linssen van NRC Handelsblad schreef: 'De ontknoping van deze gruwelijke geschiedenis over de afbraak van politieke macht ten faveure van individuele verantwoordelijkheid bevat een staaltje haute cuisine à la Romana waar Hannibal (wat Hopkins' vólgende rol zou zijn) zich niet voor zou hoeven schamen. En ondanks al zijn mankementen begrijpt Titus meer van Rome dan een volledig overbodige film als Gladiator.' De dvd bevat geen extra's

Over Julie Taymor

Julie Taymor (Newton, 15 december 1952) is een Amerikaans regisseur van theater, musical, opera en film. Ze verwierf bekendheid met de regie van de theatermusical The Lion King. Het leverde haar een Tony Award voor musicalregie op, de allereerste die trouwens aan een vrouwelijke regisseur werd toegekend.

In 2000 tijdens de 4e Satellite Awards was ze genomineerd voor een Satellite Award voor beste bewerkte script voor Titus, de film over Titus Andronicus.

In 2002 was ze samen met componist Elliot Goldenthal genomineerd voor een Oscar voor beste originele nummer voor het nummer Burn It Blue van de soundtrack van Frida.

Filmografie

  • Titus (1999)
  • Frida (2002)
  • Across the Universe (2007)
  • The Tempest (2010)
  • A Midsummer Night's Dream (2014)
  • The Glorias (2020)

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek