Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

In de tijd dat de kindjes nog gekocht werden

+1
In de tijd dat de kindjes nog gekocht werden
×
In de tijd dat de kindjes nog gekocht werden In de tijd dat de kindjes nog gekocht werden

In de tijd dat de kindjes nog gekocht werden

In vervlogen tijden werden de kindjes in onze contreien vaak nog 'gekocht'. Waarom konden de mensen niet op een 'normale' manier omgaan met conceptie, zwangerschap en geboorte? De auteur heeft het allemaal op een rijtje gezet: de toen geldende normen, negatieve kijk op seksualiteit, het geloof en bijgeloof bij een geboorte, getuigenissen van gynaecologen en vroedvrouwen, en de geboorteverhalen van
Titel
In de tijd dat de kindjes nog gekocht werden
Auteur
Julien Van Remoortere
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2011
192 p. : ill.
ISBN
9789461310330 (paperback)
Plaatsingssuggestie
906.1 (SISO) Geschiedenis van België ; Sociaal-economisch (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Elke dag worden er in de wereld meer dan 209.000 nieuwe mensen geboren, per jaar dus goed voor meer dan 76 miljoen borelingen. In België wordt op jaarbasis het dagtotaal van de wereldbevolking niet gehaald: in 2008 waren er maar iets meer dan 128.000 geboorten. Toch is het na jaren ook terug een behoorlijk aantal dat er voor zorgt dat scholen kampen met plaatsgebrek. De lichte stijging van het geboortecijfer en de steeds verder toenemende vergrijzing in Europa maken evenwel dat aandacht voor de evolutie van de demografische basis terug in is. Julien Van Remoortere – een oude rot in het maken van journalistieke (wandel)boeken – schreef een gids doorheen de tijd over toen de kindjes nog uit de savooien kwamen. Of van nog verder… met de Congoboten.
Voortplanting was iets waar veel schroom bij kwam kijken. Dat 'Victoriaanse' aspect komt zeer ruim aan bod dankzij het gebruik van egodocumenten en getuigenissen, net als de evolutie van de voorbehoedsmiddelen en seksuele voorlichting. Ee…Lees verder

Over Julien Van Remoortere

Julien Van Remoortere (Beveren-Waas, 8 april 1930 – Oostende, 6 april 2018), was een Vlaams auteur. Hij publiceerde ongeveer 400 boeken en een paar duizend losse verhalen, hoorspelen en rapportages.

Loopbaan

Julien Van Remoortere is vooral bekend vanwege zijn wandelgidsen, waarin hij van vele streken de interessantste wandelingen beschrijft, die hij steevast zelf eerst gemaakt heeft. Hij let niet alleen op het landschappelijke karakter van de omgeving, maar geeft ook toeristische informatie over gebouwen of kunstwerken. Hij zet de wandelaar aan tot observeren van de omgeving. Belangrijk is ook de nauwkeurige beschrijving van de route-aanduidingen, soms tegen het plaatselijke merktekensysteem in.

Veel van deze werken zijn uitgegeven bij Lannoo.

Het merendeel betreft het wandelgidsen tot in de verste uithoeken van België en Luxemburg, maar hij heeft er ook al een twintigtal wereldreizen opzitten.

Daarnaast is h…Lees verder op Wikipedia

Suggesties