Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Meester, meester, meester! : verhalen van meesters en juffen van toen

Meester, meester, meester! : verhalen van meesters en juffen van toen

Overzicht van de geschiedenis van het lager onderwijs, van de Romeinse tijd tot het schoolpact van 1958. Gevolgd door interviews met vroegere onderwijzers, die vertellen over de tijd dat zij lesgaven.
Titel
Meester, meester, meester! : verhalen van meesters en juffen van toen
Auteur
Julien Van Remoortere
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
239 p. : ill.
ISBN
9789401405072 (paperback)
Plaatsingssuggestie
472.1 (SISO) Onderwijs ; Basisonderwijs (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het woord ‘school’ is afgeleid van het Latijnse ‘schola’, wat zoveel betekent als ‘liefhebberij’ (blz. 32). In die positieve geest is Meester, meester meester! van Julien Van Remoortere geschreven. De auteur wil een geschiedenis brengen van het onderwijs in Vlaanderen en doet dit aan de hand van een kort historisch overzicht, aangevuld met getuigenissen van leerkrachten. De lezer krijgt ook een overzicht van juffen en meesters in de Vlaamse literatuur, schoolmusea in Vlaanderen en tot slot een lezing van spreekwoorden en gezegden in de schoolse sfeer.
Vormelijk is de kaft een goeie weergave van wat je mag verwachten: de combinatie van verschillende lettertypes (waaronder script), kaderteksten met anekdotes en prenten uit de oude doos. De illustraties staan doorgaans in een chronologisch verband met de tekst en zijn sfeerscheppend. Getuigenissen en anekdotes hebben duidelijk het overwicht. De nadruk ligt op de ervaring van wat het is geweest om leerkracht te zij…Lees verder

Over Julien Van Remoortere

Julien Van Remoortere (Beveren-Waas, 8 april 1930 – Oostende, 6 april 2018), was een Vlaams auteur. Hij publiceerde ongeveer 400 boeken en een paar duizend losse verhalen, hoorspelen en rapportages.

Loopbaan

Julien Van Remoortere is vooral bekend vanwege zijn wandelgidsen, waarin hij van vele streken de interessantste wandelingen beschrijft, die hij steevast zelf eerst gemaakt heeft. Hij let niet alleen op het landschappelijke karakter van de omgeving, maar geeft ook toeristische informatie over gebouwen of kunstwerken. Hij zet de wandelaar aan tot observeren van de omgeving. Belangrijk is ook de nauwkeurige beschrijving van de route-aanduidingen, soms tegen het plaatselijke merktekensysteem in.

Veel van deze werken zijn uitgegeven bij Lannoo.

Het merendeel betreft het wandelgidsen tot in de verste uithoeken van België en Luxemburg, maar hij heeft er ook al een twintigtal wereldreizen opzitten.

Daarnaast is h…Lees verder op Wikipedia

Suggesties