Boek
Nederlands

Laat mij maar doen : Vlaams proza tussen tekstgenese en discursieve identiteit

Julien Vermeulen (auteur)

Laat mij maar doen : Vlaams proza tussen tekstgenese en discursieve identiteit

In de reeks:
Titel
Laat mij maar doen : Vlaams proza tussen tekstgenese en discursieve identiteit
Auteur
Julien Vermeulen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Garant, 2007 | Andere uitgaven
250 p.
ISBN
9789044119947
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.7 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit twintigste deel van de 'Literatuur in veelvoud'-reeks combineert Letterkundige Julien Vermeulen twee totaal verschillende invalshoeken om zijn licht te werpen op het Vlaamse proza. Enerzijds valt hij terug op de studie van de tekstgenese en het discours van de editiewetenschap; anderzijds neemt hij het standpunt in van de cultuursocioloog, en gaat hij na hoe een schrijver bijdraagt tot de constructie van een culturele identiteit. Interdisciplinariteit levert vaak verrassende inzichten op, maar hier zorgt het vooral voor onduidelijkheid. Vermeulen hoopt dat zijn ruime blik nieuwe inzichten oplevert over auteurs als Felix Timmermans, Maurice Gilliams en Gerard Walschap. Zelden leidt het hem echter verder dan schimmige bespiegelingen, waarbij de vele feiten ondergesneeuwd zijn door een ondoorzichtige en dus onbetrouwbare methodologie. Ook stilistisch en structureel doet de publicatie de lezer geregeld fronsen, en een betere eindredactie had dan ook geen kwaad gekund. Het boek heef…Lees verder

Over Julien Vermeulen

Julien Vermeulen (1953) was een Belgisch universitair docent, onderzoeker in de Nederlandstalige koloniale literatuur.

Levensloop

Julien Vermeulen volbracht universitaire studies:

  • Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven;
  • afrikanistiek aan de Rijksuniversiteit Gent, waar hij ook doctoreerde;
  • American Studies aan de universiteit van Massachusetts.

Hij werd docent in het hoger onderwijs. Hij was verbonden van 1980 tot 2015 aan de Katholieke Hogeschool van Zuid West-Vlaanderen VIVES en aan de Université de Lille. Hij doceerde ook aan de universiteiten van Kigali en Kinshasa.

Hij betoonde zijn belangstelling voor Nederlandstalige literatuur en in het bijzonder voor de (post)koloniale literatuur in het bijzonder, in zijn essayistisch werk. Hij publiceerde een omvangrijk essay over de Centraal-Afrikaanse woordkunst en de Nederlandse Afrika-literatuur.

Hij sch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties