Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De boodschapper : een vertelling

Kader Abdolah (auteur)

De boodschapper : een vertelling

In de reeks:
Het levensverhaal van de profeet Mohammed (circa 570-632).
Titel
De boodschapper : een vertelling
Auteur
Kader Abdolah
Taal
Nederlands
Uitgever
Breda: World Editions, 2016 | Andere uitgaves
313 p. ; 15 cm
ISBN
9789462371576 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Alhoewel al meermaals in het Nederlands vertaald, wordt de Koran in de Arabische wereld doorgaans als een onvertaalbaar boek beschouwd. Moslims stellen vaak dat de Koran de letterlijke en heilige woorden van Allah bevat, waaraan niet geraakt mag worden. Anderen menen dat vertalen beschouwd mag worden als verder verspreiden en uitleggen. In elk geval is de vertaling een heel moeilijke klus. Het boek is bijna 14 eeuwen oud, het behandelt weinig alledaagse onderwerpen, en de discussie of het de taal van God of van mensen is, vraagt omzichtigheid.
Op 17 mei vertelde Kader Abdolah in het Letterenhuis in Antwerpen hoe de Koran in zijn studententijd uit zijn aandacht verdween. Linkse ideologieën leerden hem dat godsdienst opium voor het volk is, zijn vlucht uit zijn vaderland Iran en zijn integratie in Nederland eisten alle energie op, en hij wilde ook een oude droom realiseren: een grote Perzische schrijver worden. Vele jaren bleef het boek in een hoek liggen. Een mail van een Belgische …Lees verder
De auteur wil de Koran toegankelijk maken voor een Nederlandstalig publiek. Hij stelt dat je de Koran niet kunt begrijpen, als je niet het leven van Mohammed kent. Daarom voegde hij aan zijn vertaling van de Koran* een afzonderlijk deel toe, een novelle met het levensverhaal van Mohammed, 'De boodschapper'. Hierin wordt het leven van Mohammed naverteld op grond van de traditionele overleveringen. Het is niet bedoeld als een wetenschappelijk gefundeerde biografie. Door de nadruk te leggen op Mohammed als mens brengt de auteur de profeet dichterbij een modern lezerspubliek. Voor islamitische lezers zal deze benadering problematisch kunnen zijn; bevat een enkele anti-Joodse passage. Uitgave in de ‘Colibri-bibliotheek’. Klein formaat boek, kleine druk.

Over Kader Abdolah

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Sanderbakkes

Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Perzisch: حسین سجادی قائم‌مقامی فراهانی) (Arak, 12 november 1954), beter bekend onder het pseudoniem Kader Abdolah  luister (info / uitleg)(Perzisch: قادر عبدالله), is een Perzisch-Nederlandse schrijver. In 1988 vestigde hij zich in Nederland.

Levensloop

Kader Abdolah groeide op in een religieuze familie, in een streek waar de islam streng werd nagevolgd. Zijn vader was een doofstomme tapijtrestaurateur met een verstandelijke beperking. De beperking van zijn vader zorgde ervoor dat Abdolah geen gemakkelijke jeugd had, omdat hij de vaderrol op zich moest nemen. Omdat hij hoopte ooit zijn betovergrootvader Qhaem Megham Ferahni na te volgen en schrijver te worden, verdiepte hij zich vanaf zijn twaalfde jaar in de Westerse literatuur. Hierdoor raakte hij ook geïnteresseerd in de Westerse samenleving. Die interesse werd nog verder gevoed tijdens het heimelijk luisteren na…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek