Gedichten van Karel Van de Woestijne (1878-1929), waarin hij in bloemrijke stijl vooral de familiecontacten en de natuur centraal stelt.
Titel
Het vader-huis
Auteur
Karel Van de Woestijne
Verteller
Mark Vermaerke  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2015
1 cd
Speelduur
1:01
Oorspr. uitgever
Astoria
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met zijn debuut ‘Het Vader-huis’ (1903) bracht de in Gent geboren Karel van de Woestijne (1878–1929) een beleving tot uitdrukking die ook al door zijn tijdgenoten als een kenmerk van de betreffende periode werd gezien. De stijl waarmee hij sterk persoonlijke relaties weergaf, niet alleen met de vader en moeder maar ook met de natuur, was impressionistisch. Sluiers van met elkaar in klank verweven woorden verbinden subject en object. 'Zwaai-stil staan graauwe boomen in het grijs, / de goede sidder-boomen, ritsel-weenend'. Ook symbolen spelen een rol, maar minder sterk dan meestal gemakshalve wordt aangenomen. Van de Woestijne zou zich ontwikkelen tot een literator van de eerste orde. Zijn werk wint aan historische glans waar het artistiek steeds meer gedateerd overkomt. Vooral de zegging zal niet veel mensen meer aanspreken. De rijke klanken blijven echter wel hun soms bedwelmende schoonheid verspreiden. Voor wie het ‘Verzameld dichtwerk’ (2007) al in huis heeft, is deze bundel overbod…Lees verder

Over Karel Van de Woestijne

Carolus Petrus Eduardus Maria (Karel) van de Woestijne (Gent, 10 maart 1878 - Zwijnaarde, 24 augustus 1929) was een Vlaams schrijver en broer van de schilder Gustave.

Biografie

Karel van de Woestijne werd geboren in de Sint-Lievenspoortstraat te Gent. Aan zijn geboortehuis hangt een gedenkplaat. Zijn jeugdjaren bracht hij echter door in het nummer 106 in de Sleepstraat in Gent (waar ook een gedenkplaat hangt). Toen hij twaalf was, stierf zijn vader, een koperslager, aan een beroerte, waardoor hij het morele gezag overnam over zijn broers Edward, Maurice en Gustave. Hij genoot zijn middelbaar onderwijs aan het Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht te Gent. Hij dweepte met de poëzie van Charles Baudelaire.

In Gent studeerde hij ook Germaanse filologie en kwam hij in contact met het Frans symbolisme. Hij verbleef van april 1900 tot januari 1904 en van april 1905 tot november 1906 te Sint-Martens-Latem.

In 1903 stierf…Lees verder op Wikipedia

Suggesties