Boek
Nederlands

Niks geniaal vandaag : de briefwisseling tussen Karel van de Woestijne en Emmanuel de Bom

Niks geniaal vandaag : de briefwisseling tussen Karel van de Woestijne en Emmanuel de Bom

In de reeks:
Titel
Niks geniaal vandaag : de briefwisseling tussen Karel van de Woestijne en Emmanuel de Bom
Auteur
Karel Van de Woestijne Emmanuel K. De Bom
Redacteur
Bert Van Raemdonck
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Kapellen: Pelckmans, 2010
469 p. : ill.
ISBN
9789028956100 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de geschiedenis van de moderne Vlaamse literatuur neemt het tijdschrift Van Nu en Straks een doorslaggevende plaats in. Het blad zorgde voor een belangrijke vernieuwing, doordat het ? na de Tachtigers in Nederland ? literatuur op zich wilde beoordelen en niet langer uitsluitend in dienst van een of ander (politiek, religieus, maatschappelijk) doel. Daarenboven was het tijdschrift de gangmaker van een aantal vooraanstaande auteurs: Stijn Streuvels, Cyriel Buysse, August Vermeylen. Van de dichters rond het blad heeft vooral Karel van de Woestijne een belangrijke plaats weten te verwerven en te behouden. Minstens even belangrijk als die hoogstaande individuele oeuvres is echter het netwerk dat die auteurs samenbracht en verbond. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is de omvangrijke correspondentie die in die jaren werd gevoerd; pas nu is een begin gemaakt (na voorstudies van vele jaren geleden) met een wetenschappelijke uitgave van dat belangwekkende materiaal. Nadat eerder al d…Lees verder

Over Karel Van de Woestijne

Carolus Petrus Eduardus Maria (Karel) van de Woestijne (Gent, 10 maart 1878 - Zwijnaarde, 24 augustus 1929) was een Vlaams schrijver en broer van de schilder Gustave.

Biografie

Karel van de Woestijne werd geboren in de Sint-Lievenspoortstraat te Gent. Aan zijn geboortehuis hangt een gedenkplaat. Zijn jeugdjaren bracht hij echter door in het nummer 106 in de Sleepstraat in Gent (waar ook een gedenkplaat hangt). Toen hij twaalf was, stierf zijn vader, een koperslager, aan een beroerte, waardoor hij het morele gezag overnam over zijn broers Edward, Maurice en Gustave. Hij genoot zijn middelbaar onderwijs aan het Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht te Gent. Hij dweepte met de poëzie van Charles Baudelaire.

In Gent studeerde hij ook Germaanse filologie en kwam hij in contact met het Frans symbolisme. Hij verbleef van april 1900 tot januari 1904 en van april 1905 tot november 1906 te Sint-Martens-Latem.

In 1903 stierf…Lees verder op Wikipedia

Suggesties