Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een geschiedenis van God : vierduizend jaar jodendom, christendom en islam

Karen Armstrong (auteur), Ronald Cohen (vertaler)
+1
Een geschiedenis van God : vierduizend jaar jodendom, christendom en islam
×
Een geschiedenis van God : vierduizend jaar jodendom, christendom en islam Een geschiedenis van God : vierduizend jaar jodendom, christendom en islam

Een geschiedenis van God : vierduizend jaar jodendom, christendom en islam

Het idee van één goddelijk wezen bestaat al vierduizend jaar. In dit boek onderzoekt Karen Armstrong het ontstaan en de ontwikkeling van dat idee in het jodendom, het christendom en de islam. Wat zijn de verschillen en wat de overeenkomsten?
In dit belangrijke en controversiële boek beschrijft Armstrong niet een geschiedenis van God zoals hij 'is', maar de manieren waarop de mens in hem gelo
Titel
Een geschiedenis van God : vierduizend jaar jodendom, christendom en islam
Auteur
Karen Armstrong
Vertaler
Ronald Cohen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A history of God : from Abraham to the present : the 4000 year quest for God
Editie
Vierentwintigste druk
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 | Andere uitgaven
511 pagina's
ISBN
9789023489078 (paperback)
Plaatsingssuggestie
202 (SISO) Religies (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In haar boek beschrijft de auteur, een Amerikaanse ex-non, de drie monotheïstische godsdiensten: jodendom, christendom en islam. Uitgangspunt van het boek is de overtuiging dat de mens naast homo sapiens ook homo religiosus is en dat geen enkele godsdienst uniek is. Armstrong geeft aan dat religies veel met elkaar gemeen hebben, dat in hun ontwikkeling veel overeenkomsten te zien zijn en dat aanhangers van de respectievelijke religies met dezelfde moeilijkheden te kampen kregen. Enerzijds beperkt de auteur zich tot het verhaal van "slechts" drie religies (wat toch nog tot een boekwerk van zo'n vijfhonderd bladzijden leidt), anderzijds zet zij haar onderwerp in een breed kader: uitstapjes naar filosofie en andere religies zijn schering en inslag. Ondanks de omvang blijft het boek tot het einde boeien, wat vooral is te danken aan de benadering van het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. Voorzien van landkaarten, woordenlijst, noten, literatuurlijst en register.

Over Karen Armstrong

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vogler

Karen Armstrong (Wildmoor, Worcestershire, 14 november 1944) is een Brits auteur en expert op het terrein van de religie en aanverwante zaken. Haar specialiteiten zijn het christendom, het jodendom en de islam. Haar boeken worden gekenmerkt door een vrijzinnige en syncretische kijk op het verschijnsel godsdienst.

Biografie

Van 1962 tot 1969 was zij non in de Engelse orde De gemeenschap van het Heilig Kind Jezus. Al tijdens deze periode ging zij Engelse letterkunde studeren aan de Universiteit van Oxford. Na het verlaten van het klooster rondde zij haar studie af en sindsdien is zij een productief schrijfster op het terrein van de drie monotheïstische religies. Haar boek Through the Narrow Gate beschrijft de in haar ogen beperkte leefwereld van de kloosterlingen. Het bezorgde haar een slechte naam bij vele katholieken.

Armstrong behoort tot de spraakmakende auteurs over vraagstu…Lees verder op Wikipedia