Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Mythen : een beknopte geschiedenis

Karen Armstrong (auteur)
+1
Mythen : een beknopte geschiedenis
×
Mythen : een beknopte geschiedenis Mythen : een beknopte geschiedenis

Mythen : een beknopte geschiedenis

In de reeks:
Overzicht van de rol van mythen in de geschiedenis van de mensheid.
Onderwerp
Mythologie
Titel
Mythen : een beknopte geschiedenis
Auteur
Karen Armstrong
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A short history of myth
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005 | Andere uitgaves
127 p.
ISBN
90-234-1801-8
Plaatsingssuggestie
203.1 (SISO) Mythologie ; Mythologie (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Door hun sterke betrokkenheid op de menselijke en goddelijke oorsprong hebben mythen altijd wel tot de verbeelding gesproken. Alleen zijn de overgeleverde mythen binnen de westerse wereld verworden tot een statisch corpus, zonder overgeleverde rituelen of orale traditie. Het is vooral binnen bewerkingen voor de jeugd dat bv. Griekse mythen een nieuwe dynamiek tonen. Als gerenommeerde schrijvers systematisch mythen op een hedendaagse manier zouden hervertellen, zou de toekomst van de mythe als literair genre er een stuk rooskleuriger uitzien. Dat maakt dat het principe van de nieuwe reeks 'Mythen' van de Bezige Bij alleen maar toegejuicht kan worden. Daarbij mogen echter de originele mythen en de studies errond niet uit het oog verloren worden: zij bieden nl. de context aan waarbinnen de nieuwe verhalen hun betekenis krijgen.

Reeks 'Mythen'

Voor Claude Lévi-Strauss is een mythe de som van alle mogelijke versies. Die variatie vloeide o.m. voort uit de orale overlevering; d…Lees verder
Deel uit een reeks waarin bekende auteurs (Jeanette Winterson, Margaret Atwood, Donna Tartt, Chinua Achebe en vele anderen) een moderne en eigenzinnige hervertelling van een klassieke mythe verzorgen. In dit inleidende deel behandelt de Engelse auteur Karen Armstrong (1944, bekend van haar boeken over wereldreligies) een beknopte geschiedenis van mythen. 'De mens heeft altijd mythen bedacht', luidt de openingszin van het boek. Al de Neanderthalers hadden iets als mythen, zij verzonnen verhalen om zich te verzoenen met hun sterfelijkheid. Vervolgens een chronologische beschrijving van de rol van mythen in verschillende tijdperken, zoals het tijdperk van de jacht (circa 20.000 tot 8000 v. Chr.) en ten tijde van de vroege beschaving (4000 tot 800 v. Chr.). In de pers werd veel aandacht besteed aan deze reeks, die in tientallen landen tegelijkertijd verschijnt en werd gelanceerd op de Frankfurter Buchmesse 2005. Over dit deel schreef Trouw: 'Een mooiere opmaat tot de nu gepresenteerde ser…Lees verder

Over Karen Armstrong

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vogler

Karen Armstrong (Wildmoor, Worcestershire, 14 november 1944) is een Brits auteur en expert op het terrein van de religie en aanverwante zaken. Haar specialiteiten zijn het christendom, het jodendom en de islam. Haar boeken worden gekenmerkt door een vrijzinnige en syncretische kijk op het verschijnsel godsdienst.

Biografie

Van 1962 tot 1969 was zij non in de Engelse orde De gemeenschap van het Heilig Kind Jezus. Al tijdens deze periode ging zij Engelse letterkunde studeren aan de Universiteit van Oxford. Na het verlaten van het klooster rondde zij haar studie af en sindsdien is zij een productief schrijfster op het terrein van de drie monotheïstische religies. Haar boek Through the Narrow Gate beschrijft de in haar ogen beperkte leefwereld van de kloosterlingen. Het bezorgde haar een slechte naam bij vele katholieken.

Armstrong behoort tot de spraakmakende auteurs over vraagstukken van religie en geloof. Ze …Lees verder op Wikipedia

Suggesties