Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Koningskind

Karen Curé (auteur)
+1
Koningskind
×
Koningskind Koningskind
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
1975. Helene ‘Leentje’ Withofs krijgt een nieuw klasgenootje. Florentine komt uit Burundi en haar vader zou een prins zijn. Iedereen is meteen in de ban van Florentine, behalve Leentje. Ze ergert zich aan het Afrikaanse meisje, voor wie de schoolregels nauwelijks gelden, en komt in opstand.
Titel
Koningskind
Auteur
Karen Curé
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
165 p.
ISBN
9789044818307 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1975 gaat Leentje naar het laatste jaar van de katholieke basisschool van Woestkapelle. In haar klas zit een nieuwe leerling: Florentine. Ze komt uit Burundi en haar vader zou een prins zijn. Iedereen is onder de indruk van haar, behalve Leentje. Florentine hoeft zich niet aan de strenge schoolregels te houden en Leentje protesteert hier tegen. Als er een grote overstroming plaatsvindt, organiseert Leentje een ludieke actie waardoor het grijze uniformleven weer kleur krijgt. Ondanks het feit dat het verhaal zich afspeelt in het schooljaar 1975/1976 (strenge meisjesschool, de missie, Holly Hobbieposter) en in een Vlaamse setting (Koning Boudewijn) zullen de capriolen van de eigenzinnige en ondernemende Leentje herkenbaar zijn voor beginnende puberende meisjes. Op het omslag een silhouette van een meisje met Afrikaanse kleuren op de achtergrond. Met veel vaart en humor geschreven in gemakkelijke taal. Heerlijk boek over een buitenbeentje met een sterk karakter dat haar omgeving vaak …Lees verder

Koningskind

1975. Helene Withofs, Leentje, begint in september aan het zesde leerjaar. In haar school zitten allemaal deftige meisjes. Ze worden geacht zich netjes te gedragen en de schoolregels, zoals het dragen van een uniform, strikt na te leven.
Nu is er een nieuwe leerling in de klas, Florentine. Ze is afkomstig van Burundi en is de dochter van een Afrikaanse prins. Tussen Leentje en Florentine klikt het niet echt. Er bestaat een bepaalde aantrekkingskracht, maar toch kunnen ze elkaar moeilijk luchten. De verhalen die Florentine vertelt, kan Leentje maar met moeite geloven. En iedereen lijkt medelijden met Florentine te hebben. Als de strenge schoolregels voor Florentine niet van toepassing lijken te zijn komt Leentje in opstand.
De titel ‘Koningskind’ kan wat verwarrend overkomen. Florentine is immers een dochter van een prins, geen koning. Maar dit kan ook figuurlijk bedoeld zijn. Hoe Leentje en Florentine wedijveren met elkaar voor de aandacht van de juf, andere leerlingen, … …Lees verder