Boek
Nederlands

Dasje's mooie nacht

Karen Saunders (auteur), Dubravka Kolanovic (illustrator)
+1
Dasje's mooie nacht
×
Dasje's mooie nacht Dasje's mooie nacht
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Dasje is bang voor het donker. Papa neemt hem mee het bos in en laat zien hoe mooi de nacht is, met alle kleuren en sterren. Prentenboek met paginagrote, sfeervolle illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Dag en nacht
Titel
Dasje's mooie nacht
Auteur
Karen Saunders
Illustrator
Dubravka Kolanovic
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Baby badger's wonderful night
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2012
[22] p. : ill.
ISBN
9789059271296 (Antwerpen, hardback) 9789053419069 (Rotterdam, hardback)
Plaatsingssuggestie
Tijd (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het wordt avond. Dasje is bang van het donker. Gelukkig is papa dicht bij hem. Samen lopen ze het bos in, waar papa de kleuren van de nacht laat zien. Op de rustgevende pastelillustraties kijk je mee met Dasje: eerst is de nacht alleen maar donker, maar als papa hem wijst op alle kleuren blauw, paars en zilver, worden de tekeningen ook gevarieerder van kleur. In het nachtelijke bos zien de andere dieren er ook ineens vriendelijker uit. Samen kijken Dasje en papa naar de sterren: naar de Poolster die de weg wijst en naar een vallende ster. Dasje doet een wens. Dit boek doet zowel door onderwerp als de rust van de tekeningen denken aan ‘Welterusten Kleine Beer’ van Martin Waddell en Barbara Firth. De eenvoudige tekst staat in een fantasieletter in de contourloze, sfeervolle illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Dasje's mooie nacht

Is dit een lief getekend verhaaltje? Ja hoor. Is dit een boek dat mag ontbreken in een kind zijn boekenkast? Ja hoor.
Het eerste storende element is het weglatingsteken na ‘dasje’ in de titel. Bij mijn weten volgen we nog steeds niet de Engelse spelling hieromtrent, dus een joekel van een fout is meteen een feit. Nu niet dat de voorgelezen kleuter zich hieraan gaat storen; die kan het toch nog niet lezen …
Volgt dan een verhaaltje over een kleine das en zijn vader. Kleine das is bang van de nacht, maar gelukkig is er zijn papa om hem te laten zien dat de nacht vol pracht zit. Waarna Dasje gerustgesteld bij het eerste ochtendlicht in slaap valt. Misschien toch best je kleuter vertellen dat dassen hoofdzakelijk nachtdieren zijn en dus overdag slapen, anders zou het best wel eens verwarrend kunnen zijn.
Maar is dit een lief getekend verhaaltje? Ja hoor, al redt dat de boel niet. Bovendien is dit boek met zijn 15 euro te hoog geprijsd voor wat het maar waard is.