Boek
Nederlands

Het gym

+1
Het gym
×
Het gym Het gym

Het gym

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Sandra (12) is een Surinaams/Nederlands meisje uit een achterstandswijk. Ze gaat als enige uit haar klas naar een zelfstandig gymnasium. Ze valt daar nogal buiten de boot. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Het gym
Auteur
Karin Amatmoekrim 1976-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018 | Andere uitgaves
255 p.
ISBN
9789044622256 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sandra is een Surinaams meisje van twaalf dat, samen met haar moeder en haar halfzusje, in een bijstandsflat woont in een ‘allochtone’ wijk. Haar moeder volgt een cursus en hoopt zo aan werk te komen. Haar vader is er vandoor, hij woont bij een andere vrouw. Af en toe komt hij wel nog terug, maar dan doet hij weinig anders dan op de bank zitten en naar de televisie kijken. Eigenlijk is het bij Sandra thuis niet erg anders dan bij haar vriendinnen in de wijk. Maar dan begint Sandra onder druk van haar moeder op het gymnasium. Daar is iedereen blank en welgesteld. Ze moet heel erg wennen aan deze nieuwe omgeving. Er is zoveel dat ze niet weet! Ze maakt vriendinnen en eigenlijk is iedereen heel vriendelijk tegen haar. Of toch bijna iedereen, want in de klas wordt ze gepest door Bart, een racistische klasgenoot. Dat zorgt voor spanning. Ook haar afkomst zorgt voor stress, want ze wil koste wat het kost niet laten zien waar ze vandaan komt. Helaas heeft ze de foute kleren, de foute fiets, …Lees verder
Autobiografische roman over de Surinaams/Nederlandse Sandra uit een achterstandswijk die als enige uit haar klas naar een zelfstandig gymnasium gaat. Haar eerste schooljaar is een jaar van ‘overleven’. Ze is de enige Surinaamse op school en hoewel de meesten haar vriendelijk bejegenen, zien ze haar wel als ‘anders’. Anders om haar uiterlijk, afkomst, milieu, kleren en gedrag. Sandra probeert zich aan te passen, de voor haar soms onbegrijpelijke mores onder de knie te krijgen, haar algemene ontwikkeling bij te schaven en toch ook om zichzelf te blijven. Ook thuis is het niet gemakkelijk, met een moeder met weinig geld, een komende en gaande vader die er ook nog een ander gezin op nahoudt en met haar oude vrienden die haar nu een kakker vinden en die ze langzaam ontgroeit. Op school komt het nog tot een uitbarsting met een jongen die haar, als enige, wel het hele jaar heeft gepest en gediscrimineerd. Soepel, fijngevoelig en met humor geschreven roman over opgroeien, anders zijn en eenza…Lees verder

Over Karin Amatmoekrim

CC BY 3.0 - Foto van/door ATV-Networks Suriname

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 25 december 1976) is een Surinaams-Nederlandse schrijver. Ze werd geboren in Suriname en groeide op in Nederland. Ze schrijft romans, korte verhalen en columns.

Jeugd en opleiding

Amatmoekrim werd geboren in Paramaribo in Suriname als dochter van de in Suriname bekende Taekwondo-specialist Eric Lie, van Chinees-Creools-Indiaanse afkomst, en een Javaanse moeder. Ze emigreerde in 1981 naar Nederland, groeide op in IJmuiden en doorliep het Gymnasium Felisenum in Velsen Zuid. Daarna studeerde ze psychologie en moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze sloot haar studie af met de scriptie De etniciteit in de Surinaamse literatuur.

In haar jeugd had Amatmoekrim de naam Karin Boersma, hoewel Boersma niet haar echte vader was. Later heeft ze de naam van haar moeder aangenomen.

Schrijverschap

In 2004 kwam haar debuutrom…Lees verder op Wikipedia