Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Tenzij de vader

+1
Tenzij de vader
×
Tenzij de vader Tenzij de vader

Tenzij de vader

Als de schrijfster ontdekt dat haar vader eigenlijk haar stiefvader is, gaat ze in Suriname op zoek naar biologische vader.
Titel
Tenzij de vader
Auteur
Karin Amatmoekrim 1976-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016 | Andere uitgaves
269 p.
ISBN
9789044628203 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 37 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als tiener ontdekt Karin dat haar blanke vader niet haar echte vader is. Ze voelt zich bevrijd van het juk van deze destructieve alcoholist. Als student gaat ze in Suriname op zoek naar haar echte vader, een levende legende. ‘Tenzij de vader’ is het zesde boek van Karin Amatmoekrim (1977). In deze memoires beschrijft ze de ontmoetingen met haar vader en hoe haar relatie met hem verloopt. Ze ziet dat de legende ook maar een mens is, al is zijn dadendrang zeldzaam. Amatmoekrim is een eigenzinnige schrijver die vaardig haar geschiedenis en die van haar vader optekent. Soms is er zelfbeklag, maar wat overheerst, is een mooie en ingehouden woede. De dochter blijkt even sterk als de vader. Het boek is ook een ode aan Suriname, dat afschrikt met woeste leegte, hoewel de gecultiveerde leegte van Nederlands asfalt misschien nog wel erger is. Deze auteur is ervaren en kan goed schrijven. Er wordt gewikt en gewogen, maar dat kan bij memoires. Het autobiografische aspect is krachtig en authentiek.

Over Karin Amatmoekrim

CC BY 3.0 - Foto van/door ATV-Networks Suriname

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 25 december 1976) is een Surinaams-Nederlandse schrijver. Ze werd geboren in Suriname en groeide op in Nederland. Ze schrijft romans, korte verhalen en columns.

Jeugd en opleiding

Amatmoekrim werd geboren in Paramaribo in Suriname als dochter van de in Suriname bekende Taekwondo-specialist Eric Lie, van Chinees-Creools-Indiaanse afkomst, en een Javaanse moeder. Ze emigreerde in 1981 naar Nederland, groeide op in IJmuiden en doorliep het Gymnasium Felisenum in Velsen Zuid. Daarna studeerde ze psychologie en moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze sloot haar studie af met de scriptie De etniciteit in de Surinaamse literatuur.

In haar jeugd had Amatmoekrim de naam Karin Boersma, hoewel Boersma niet haar echte vader was. Later heeft ze de naam van haar moeder aangenomen.

Schrijverschap

In 2004 kwam haar debuutrom…Lees verder op Wikipedia