Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Titus

+1
Titus
×
Titus Titus

Titus

Genre:
Als zijn vrouw plotseling overlijdt, blijft een half-Surinaamse jongeman alleen achter; onverwacht krijgt hij een grote erfenis.
Titel
Titus
Auteur
Karin Amatmoekrim 1976-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2009
227 p.
ISBN
9789044612301 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Er is in de psychologie heel wat onderzoek verricht naar het effect van ingrijpende gebeurtenissen op mensen en hun leven. Het plotse, onverwachte verlies van je partner moet haast het typevoorbeeld zijn van een dergelijke gebeurtenis. Er doen zich dan wetenschappelijk nauwkeurig in kaart te brengen psychische processen voor waarmee iedereen die het meemaakt te maken krijgt.

In de roman Titus van Karin Amatmoekrim overkomt het het gelijknamige hoofdpersonage. Zijn vrouw wordt op een doordeweekse dag aangereden door een vrachtwagen en overleeft het ongeluk niet. Met deze gebeurtenis opent de roman, en wat volgt, is het leven van Titus in de maanden na het ongeluk, hoofdzakelijk vertelt vanuit de ik-persoon. Aanvullend worden enkele intermezzo's ingebouwd die het perspectief brengen van Titus' buurman en van zijn moeder, maar die worden nauwelijks uitgewerkt. Merkwaardig genoeg ? en hier moest ik aan de psychologie denken ? lijkt Kat, Titus' vrouw, in de maanden na haar ov…Lees verder
Derde roman van de Surinaams/Nederlandse schrijfster Amatmoekrim [1976], die eerder ‘Het knipperleven’ en ‘Wanneer wij samen zijn’ publiceerde. ‘Titus’ gaat net als ‘Het knipperleven’ over de schaduwkanten van de individualistische maatschappij. Als zijn vrouw plotseling overlijdt, blijft de half-Surinaamse Titus alleen achter zonder noemenswaardige vrienden- en familiebanden. Iemand laat hem echter een erfenis na en de 33-jarige weduwnaar is ineens miljonair. Hij zegt zijn baan op en gaat reizen. Intussen weet hij zich geen raad met zijn verdriet en eenzaamheid, heeft alleen gesprekken met toevallige passanten en leeft in hotels en vliegtuigen. Hij krijgt een relatie met de Deense callgirl Julia en gaat met haar naar New York. De relatie eindigt fataal, maar alles blijkt voorzien door een helderziende dakloze vrouw. Het boek is geschreven vanuit verschillende perspectieven: dat van Titus, zijn moeder Anneke en zijn buurman/schrijver. Een roman over hedendaagse eenzaamheid, geschreven…Lees verder

Over Karin Amatmoekrim

CC BY 3.0 - Foto van/door ATV-Networks Suriname

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 25 december 1976) is een Surinaams-Nederlandse schrijver. Ze werd geboren in Suriname en groeide op in Nederland. Ze schrijft romans, korte verhalen en columns.

Jeugd en opleiding

Amatmoekrim werd geboren in Paramaribo in Suriname als dochter van de in Suriname bekende Taekwondo-specialist Eric Lie, van Chinees-Creools-Indiaanse afkomst, en een Javaanse moeder. Ze emigreerde in 1981 naar Nederland, groeide op in IJmuiden en doorliep het Gymnasium Felisenum in Velsen Zuid. Daarna studeerde ze psychologie en moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze sloot haar studie af met de scriptie De etniciteit in de Surinaamse literatuur.

In haar jeugd had Amatmoekrim de naam Karin Boersma, hoewel Boersma niet haar echte vader was. Later heeft ze de naam van haar moeder aangenomen.

Schrijverschap

In 2004 kwam haar debuutrom…Lees verder op Wikipedia