Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wanneer wij samen zijn

+1
Wanneer wij samen zijn
×
Wanneer wij samen zijn Wanneer wij samen zijn

Wanneer wij samen zijn

Het wel en wee van drie generaties islamitische Javanen in Suriname.
Titel
Wanneer wij samen zijn
Auteur
Karin Amatmoekrim 1976-
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2014 | Andere uitgaves
289 p. : kaart
ISBN
9789044627053 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 9 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Behalve de zuiver autochtone bevolking herbergt Suriname sinds jaar en dag ook grote groepen inwijkelingen, afkomstig o.m. uit Java, een andere (ex-)Nederlandse kolonie. Met vallen en opstaan zoeken deze nieuwkomers voor zichzelf en hun gezin een toekomst uit te bouwen in hun nieuwe vaderland. Een van hen is de oervader van dit boek: Wagiman, en met hem start het uitgesponnen verhaal van drie generaties afstammelingen, te beginnen in 1939 toen deze Wagiman op boude wijze de vrouw 'kaapte' die zijn echtgenote zou worden en de moeder werd van zijn negen kinderen, om te eindigen ongeveer de dag van vandaag. De jonge auteur, zelf uit Suriname naar Nederland geëmigreerd, brengt hun verhaal vanuit een vertellerspositie als was ze een buitenstaander, maar zoiets is redelijk onwaarschijnlijk als je de precisie in acht neemt waarmee zij de opeenvolgende situaties ontwerpt en soepel voortkabbelend in de verf zet. Het is voor haar natuurlijk onbegonnen werk om in detail de levenslijn van elke na…Lees verder
Surinaamse familieroman van de Surinaams/Nederlandse schrijfster (1976), die debuteerde met 'Het knipperleven'. De familiegeschiedenis gaat over drie generaties islamitische Javanen in Suriname en Nederland. Het begint bij de jonge Wagiman en Soemi die samen vluchten om ongetrouwd een bestaan opbouwen op het Surinaamse platteland. Als Soemi jong sterft, laat ze elf kinderen achter en valt het gezin uit elkaar. De oudste dochter Toekinem trouwt en wordt geteisterd door verlies van kinderen. Dochter Soeratijem trouwt met de Nederlander Fokke en komt in IJmuiden terecht, waar zij wordt verlaten door haar man en met drie kinderen achterblijft. Het is echter de kracht van de familieband die hen overeind houdt. Tot aan de dood van Soemi is deze roman boeiend en bovendien overtuigender dan 'Het knipperleven'. Daarna verbrokkelt het verhaal in te veel personages, nevenintriges, te jong gestorven kinderen, overspel, echtscheidingen, racisme en andere ellende. Voor geïnteresseerden in Suriname,…Lees verder

Over Karin Amatmoekrim

CC BY 3.0 - Foto van/door ATV-Networks Suriname

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 25 december 1976) is een Surinaams-Nederlandse schrijver. Ze werd geboren in Suriname en groeide op in Nederland. Ze schrijft romans, korte verhalen en columns.

Jeugd en opleiding

Amatmoekrim werd geboren in Paramaribo in Suriname als dochter van de in Suriname bekende Taekwondo-specialist Eric Lie, van Chinees-Creools-Indiaanse afkomst, en een Javaanse moeder. Ze emigreerde in 1981 naar Nederland, groeide op in IJmuiden en doorliep het Gymnasium Felisenum in Velsen Zuid. Daarna studeerde ze psychologie en moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze sloot haar studie af met de scriptie De etniciteit in de Surinaamse literatuur.

In haar jeugd had Amatmoekrim de naam Karin Boersma, hoewel Boersma niet haar echte vader was. Later heeft ze de naam van haar moeder aangenomen.

Schrijverschap

In 2004 kwam haar debuutrom…Lees verder op Wikipedia