Boek
Nederlands

Een melkje wolk

Karl Meersman (auteur)

Een melkje wolk

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een kind ligt in de tuin achter zijn huis en verbeeldt zich allerlei zeedieren terwijl hij naar de hemel kijkt. Metaforisch prentenboek met fraai geschilderde illustraties in kleur. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Fantaseren
Titel
Een melkje wolk
Auteur
Karl Meersman 1961-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Afijn, 2002 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
90-5933-017-X

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een mooi begin, in dubbel opzicht, zowel de tekst als de illustraties die buitengewoon suggestief zijn. Zo zie je je omgeving als je op je rug op de grond ligt. Dan zie je ook wolken, nee, schuim, watten, suikerspin, een rookpluim. Dan een wolkje dat de vorm van een zeester aanneemt. En ineens verandert de lucht in een zee met een potvis en een zeekoe. In een inmiddels kolkende zee gaan die een gevecht aan tot ze uitgeput zijn. Waarom hebben ze eigenlijk gevochten. De rust is weergekeerd, nog even wat zon en dan: "Stil als een kwal zwemt de maan tevoorschijn", tussen miljoenen zeesterretjes. Het wordt koud en vochtig en het kind gaat naar binnen.

"Een filosofisch klein verhaal", beweert de achterflap. Het motto van het boek is een uitspraak van Plato: "Filosofie begint met verwondering". Maar verwondering alleen is geen filosofie, daar moet nog iets op volgen. Gebeurt dat in dit verhaal? Een niet nader benoemd figuur -- ik houd het maar op een kind -- observeert de wolken en fa…Lees verder
Een kind (niet aanwezig in de illustraties) mijmert over de beperkte afmetingen van een tuin. Maar als het diezelfde tuin projecteert in de hemel, is de tuin immens. De hemel kan een zee zijn en de wolken watten, opgeklopt eiwit of schuim. En als de lucht betrekt en er zwaar weer op komst is, kan de hemel een woeste zee worden waar een zeekoe, een orka, en een reuzeninktvis elkaar bestrijden. De donkere hemel lijkt dan wel een pot kolkende zwarte melk. Als de hemel weer opklaart, drijven de donkere wolken (orka en inktvis) weg. Maar tegen de avond verschijnen de (zee)sterren en de maan (kwal) en bij nacht lijken al die de duizenden (zee)sterretjes wel op sneeuwvlokken. De in olieverf en krijt uitgevoerde kunstzinnige en imaginaire illustraties zijn om de andere pagina bladzijdevullend. De tekst, in groot lettertype, bevindt zich op elke linkerpagina. Een boek waarin relativiteit (kleine tuin en immense hemel), projectie (elementen die metaforisch verbeeld zijn in zeedieren), en imagi…Lees verder

Over Karl Meersman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Karl Meersman

Karl Meersman (pseudoniem: Karl) (Temse, 14 september 1961) is een Belgisch cartoonist en illustrator.

Biografie

Karl Meersman (artiestennaam KARL) tekende al op jonge leeftijd en komt uit een artistieke familie met inmiddels drie generaties van schilders en tekenaars. Toen hij op zijn dertiende aan een tekenwedstrijd meedeed, werd hij eerst gediskwalificeerd omdat de jury niet geloofde dat hij zijn inzending zelf had getekend. Pas nadat hij hem nogmaals tekende in bijzijn van de juryleden, werd hij geloofd en won hij de competitie.

Meersman studeerde kunstgeschiedenis, publiciteit-, figuur- en prentkunst aan verschillende kunstacademies. Hij ontwikkelde zich tot cartoonist en illustrator – zelf noemt hij zich een grafisch kunstenaar – en volgt de traditie van vakgenoten als Daumier, Toulouse Lautrec en Felicien Rops. Tot 2004 werkte hij met zijn broer samen.

Meersman staat vooral bekend om zijn karikaturen en…Lees verder op Wikipedia