Evaluerend slotdeel van de gefictionaliseerde egodocumentserie 'Mijn strijd' van de Noorse auteur.
Titel
Vrouw
Auteur
Karl Ove Knausgård
Vertaler
Marianne Molenaar
Uniforme titel
Min kamp : sjette bok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Min kamp : sjette bok
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2017 | Andere uitgaves
1081 p.
ISBN
9789044538441 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zinderende intensiteit

ROMAN. Vrouw, het laatste deel van Karl Ove Knausgårds serie 'Mijn strijd', is essayistischer dan de vorige vijf delen, maar niet minder koortsachtig.

Toen ik aan mijn eerste Knausgård begon, waren al vier van de zes delen van 'Mijn strijd' in het Nederlands verschenen. Bijna al mijn vrienden hadden ze gelezen en praatten erover. Ik wist daarom dat je een Knausgård niet gewoon kon lezen. Dat wanneer je eraan begon, je je alleen maar kon onderdompelen.

'Mijn strijd' beslaat duizenden zowel volkse als verheven pagina's, waarin Karl Ove Knausgård zijn leven nietsontziend en tot in de haarvaten beschrijft onder de noemer 'roman'. Van het dagelijkse supermarktbezoek tot een fantastische analyse van honderd pagina's van één gedicht van Paul Celan. En altijd weer die 'golven van angst en schaamte', de kleine vernederingen die hem in hun greep houden. Het leven van de schrijver wordt bepaald door zijn lang overleden vader, een dominante, kille man die stierf door alcoholisme. Alleen schrijven kan Knausgård bevrijden, en dat doet hij dan ook, in manisch tempo. Het laatste en zesde deel, Vrouw, verschijnt nu in het Nederlands en ove…Lees verder

En nu het leven in

Karl Ove Knausgård rondt metVrouw zijn zesdelige cyclus af: een volstrekt on-ironisch, metafoorvrij kunstwerk dat de wereld openlegt.

Karl Ove Knausgård is geen man van weinig woorden. De eerste vijf delen van zijn zesdelige reeks Mijn strijd waren al goed voor 2600 pagina's.Vrouw, het laatste deel uit 2011, telt er nog eens 1200. Toch heeft de ik-verteller deze keer niet veel nieuws te vertellen over zijn leven. We wisten al dat zijn tirannieke vader zich dood heeft gedronken, dat hij worstelt met de alledaagsheid, dat hij leraar is geweest in het noorden van Noorwegen, dat hij schrijver wilde worden, dat zijn vrouw een bipolaire stoornis heeft. Hij schrijft nu ook over hun volkstuin, en gaat dieper in op hun financiën. Maar dat doet bijna niet ter zake.

Nieuw inVrouw is de beschouwende laag, omdat Knausgård dit zesde deel schreef toen de eerste delen (vanaf 2009) gepubliceerd werden en een ongezien mediacircus op gang brachten. Het intieme werd publiek. Voor hij het beseft, zit Knausgård in een wereld vol gekwetste dierbaren en 'dreigende rechtszaken en openlijke beschuldigingen van leugens'.

Het vr…Lees verder

Zesde en vuistdikke slotdeel van de ‘Mijn strijd’-reeks, de gefictionaliseerde egodocumentserie van de Noorse schrijver (Oslo, 1968), waarvan de eerste publicatie in 2011 met veel media-aandacht, controverse en verkoopsucces werd omgeven. Dit deel heeft een evaluerend karakter, waarin schaamte, schuld en ambitie van de schrijver elkaar afwisselen in een herkenbare, vaker pijnlijk eerlijke maar altijd vlotte schrijfstijl, die het verhaal naast het verhoogde voyeuristische effect zo’n zuigende werking meegeven. Naast zorg voor gezin en schrijverschap beschrijft hij de onrust en het mediacircus rond de dreiging van oom Gunnar met een rechtszaak na publicatie van het eerste deel van de reeks, ‘Vader’. Daarna volgt een essayistisch middendeel, waarin hij zich bezighoudt met de relativering van de werkelijkheid door seriële beeldvorming en het verlangen naar het authentieke, absolute en sublieme en de rol van taal daarin (met onder meer uitgebreide analyses van de Weimar-republiek, met feno…Lees verder

Over Karl Ove Knausgård

CC BY 3.0 - Foto van/door Boberger

Karl Ove Knausgård (IPA: ˈkɑːɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔːɾ) (Oslo, 6 december 1968) is een Noorse schrijver en vertaler. Hij is vooral bekend vanwege zijn zesdelige autobiografische roman Min kamp (Mijn strijd).

Werk

De literaire carrière van Knausgård begon in 1998 toen zijn eerste boek Ute av verden gepubliceerd werd. Dit boek werd meteen gelauwerd en Knausgård ontving de Noorse Kritikerprisen. Zes jaar later, in 2004 kwam zijn tweede boek uit, En tid for alt (in het Nederlands vertaald als "Engelen vallen langzaam"). Knausgård probeert in dit boek de verhouding tussen wetenschap en godsdienst te ontdekken aan de hand van bijbelfragmenten. Voor dit boek ontving Knausgård de Sørlandets litteraturpris.

Zijn bekendste werk is echter de zesdelige romancyclus/autobiografie Min kamp (2009-2011). Hierin vertelt Knausgård over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. De publicatie van het boek gin…Lees verder op Wikipedia

Suggesties