Boek
Nederlands

Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak : een boek over de werken van Edvard Munch

Karl Ove Knausgård (auteur), Sofie Maertens (vertaler), Michiel Vanhee (vertaler)
+1
Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak : een boek over de werken van Edvard Munch
×
Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak : een boek over de werken van Edvard Munch Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak : een boek over de werken van Edvard Munch

Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak : een boek over de werken van Edvard Munch

Essay in drie delen over de Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944) door de bekende Noorse schrijver die in 2017 curator was van een grote tentoonstelling over Munch in Oslo.
Titel
Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak : een boek over de werken van Edvard Munch
Auteur
Karl Ove Knausgård
Vertaler
Sofie Maertens Michiel Vanhee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Så mye lengsel på så liten flate : en bok om Edvard Munchs bilder
Parallelle titel
Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2018
254 p. : ill.
Aantekening
Variante titel ontleend aan omslag
ISBN
9789025309008 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Noorwegen 737.8 (SISO) Beeldende kunstenaars ; Beeldende kunstenaars (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Essay in drie delen over de schilder Munch door zijn landgenoot en schrijver Knausgård, die vooral bekend is van zijn zesdelige romancyclus ‘Mijn strijd’. De auteur was in 2017 curator van een grote Munch-tentoonstelling in Oslo. In dit boek valt te lezen hoe hij die expositie voorbereidde, met welke Munchkenners hij sprak en welke literatuur hij las. Maar daarnaast is het een zeer persoonlijk verslag van de beleving van het werk van de schilder in wie hij een zielsverwant ziet. Knausgård bespreekt vooral kleinere, minder bekende schilderijen en de verschillen tussen vroege en late versies van eenzelfde werk. In meer filosofische uitweidingen is hij soms wat zweverig, maar vooral als hij vertelt over ontmoetingen met anderen en over wat hij herkent in zichzelf wordt het verhaal meeslepend. Van veertien besproken doeken zijn kleurenafbeeldingen opgenomen. Helaas ontbreken een namenregister en een index met paginaverwijzingen van alle besproken werken.

Over Karl Ove Knausgård

CC BY 3.0 - Foto van/door Boberger

Karl Ove Knausgård (IPA: ˈkɑːɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔːɾ) (Oslo, 6 december 1968) is een Noorse schrijver en vertaler. Hij is vooral bekend vanwege zijn zesdelige autobiografische roman Min kamp (Mijn strijd).

Werk

De literaire carrière van Knausgård begon in 1998 toen zijn eerste boek Ute av verden gepubliceerd werd. Dit boek werd meteen gelauwerd en Knausgård ontving de Noorse Kritikerprisen. Zes jaar later, in 2004 kwam zijn tweede boek uit, En tid for alt (in het Nederlands vertaald als "Engelen vallen langzaam"). Knausgård probeert in dit boek de verhouding tussen wetenschap en godsdienst te ontdekken aan de hand van bijbelfragmenten. Voor dit boek ontving Knausgård de Sørlandets litteraturpris.

Zijn bekendste werk is echter de zesdelige romancyclus/autobiografie Min kamp (2009-2011). Hierin vertelt Knausgård over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. De publicatie van het boek gin…Lees verder op Wikipedia

Suggesties