Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Askura

Karla Stoefs (auteur)
+1
Askura
×
Askura Askura
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Door de komst van een half-Afrikaans meisje in zijn klas gaat de dromerige Tristan op zoek naar zijn identiteit. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Askura
Auteur
Karla Stoefs
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
80 p.
ISBN
90-5908-112-9

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Karla Stoefs, die in 2003 met het veel geprezen Voor altijd bij jou debuteerde, geeft het klassieke thema van de zoektocht van tieners naar een eigen identiteit met warme woorden en beelden een nieuwe impuls in Askura. In het bescheiden verhaal kruipt de personele verteller in de huid van de vijftienjarige Tristan. De wereld van de introverte dromer beperkt zich vooral tot de boekenkast van zijn moeder Valerie, een uitgeefster, en de liefdevolle attenties van de oudere, Russische buurvrouw Marin. Over de ware identiteit van zijn vader, een onderzoeker die ergens in de Afarwoestijn leeft, zwijgen de vrouwen eensgezind. Tristan, die zich vrij comfortabel in zijn situatie voelt, gaat niet gedreven op zoek, maar hij fantaseert wel. Met het klusjesgeld dat hij in een pot met woestijnzand in Valeries boekenkast bewaart, wil hij zijn vader ooit achterna. Zijn zoektocht neemt een wending met de komst van een nieuwe klasgenote, Aisha, half Afrikaans, half Europees. Vooral vanwege…Lees verder
Denken, dromen en lezen, dat is Tristans leven. Hij groeit op in een huis vol boeken, samen met zijn moeder. Zijn vader is de grote onbekende. Deze vertrok als antropoloog naar Afrika en liet niets meer van zich horen. De komst van het meisje Aisha in zijn klas brengt Afrika opeens dichterbij. Goed geschreven, meeslepend verhaal over de zoektocht van een introverte vijftienjarige naar zijn verleden, identiteit en liefde. Met groot inlevingsvermogen weet de schrijfster de worstelingen en onzekere gevoelens van een tiener weer te geven. Goede karaktertekening. Mooi, ingetogen begrijpelijk taalgebruik met veel levensechte dialoog. Elf hoofdstukjes; duidelijk lettertype; prettige bladspiegel. Slappe kaft met omslagillustratie in donkere tinten van Afrikaans meisje en vaag een blanke jongen. Een herkenbaar boek voor jongens en meisjes vanaf 12 jaar. Eerder verscheen van de schrijfster 'Voor altijd bij jou'*.

Over Karla Stoefs

Karla Stoefs (Brussel, 1963) is een Belgisch schrijfster van kinderboeken.

Leven

De schrijfster groeide op in Brussel in een groot nest. Ze koos ervoor om toegepaste economie te studeren en kwam terecht in de informaticawereld waar ze op 1 april 1988 haar carrière begon bij Polydata, de IT-dochter van Philips België. Ze begon tijdens haar studies met schrijven om zo het strakke, binaire wereldje van haar beroep even los te laten. Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze ook toneel en kortverhalen.

Werk

Stoefs debuteerde in 2004 met Voor altijd bij jou, waar ze meteen de Kinder- en Jeugdjuryprijs mee won. Het boek over de jonge Hannah die zich moet aanpassen aan haar vreemde familie, zet meteen de toon voor de rest van haar carrière. Ze maakt ook toneel- en kortverhalen en in 2005 werd haar reisverslag over Marokko gepubliceerd.

Ze schrijft vaak verhalen over kinderen die anders z…Lees verder op Wikipedia