Boek
Nederlands

In deze boom : een invoelend portret van twee eenzame jongeren

Katarina Kieri (auteur), Per Nilsson (auteur), Bernadette Custers (vertaler)

In deze boom : een invoelend portret van twee eenzame jongeren

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Jakob en Siri kennen mekaar niet, maar hebben een aantal dingen gemeenschappelijk. Behalve dat ze leven in een problematische thuissituatie, worstelen ze ook allebei met eenzaamheid. Wanneer hun paden mekaar kruisen, begint er iets nieuws voor allebei.
Titel
In deze boom : een invoelend portret van twee eenzame jongeren
Auteur
Katarina Kieri Per Nilsson
Vertaler
Bernadette Custers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
I det här tradet
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Goor, 2011
214 p.
ISBN
9789047514541 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Grijsheid alom

Het zit In deze boom vanaf het begin niet mee. Op de cover staat een zwarte, dode takkenbos tegen een achtergrond van het grijste grijs — het grijs van die dagen tussen Allerheiligen en de advent, wanneer de bladeren gevallen maar nog niet geruimd zijn en wanneer de lichtjes van het eindejaar en het nieuwe begin nog lang niet branden. De ondertitel, ‘een invoelend portret van twee eenzame jongeren’, metselt bij voorbaat alle ademruimte dicht. En de eerste zin gaat zo: ‘"Clitoris. Allemaal tegelijk. Zeg ‘clitoris’. Ik tel tot drie."’ Dat laatste zeg ik maar meteen, zodat u straks niet van pure schrik het boek meteen weer dichtklapt.
In het eerste hoofdstuk is Siri aan het woord. Ze heeft zojuist de fotocatalogus (het album vol klassenfoto’s) gekregen en denkt terug aan de schoolfotograaf — een type dat er als rockster probeert uit te zien, maar die in Siri’s ogen niet meer is dan een stiekeme gluurder, een voyeur, een verlegen en bang jongetje dat …Lees verder
De Zweedse schrijvers Per Nilsson (o.a. 'De geur van Melisse') en Katarina Kieri (o.a. 'De vriend van de vriendin van de moeder van Maja') hebben hun sporen verdiend in de wereld van de young adult literatuur. Als duo stimuleren ze elkaar. Dit boek laat hen van hun beste kant zien. Twee jonge mensen uit gebroken gezinnen worden in 53 korte hoofdstukken gevolgd. De oneven zijn gewijd aan Siri (ca. 15) en de even aan Jacob (ca. 17). Beiden zijn geen doorsnee pubers, ze zijn denkers en zonderen zich af van de groep. Daardoor vallen ze elkaar op en noemen elkaar in gedachten ‘het vogelmeisje’ en ‘de dwaaljongen’. In beide levens hebben pijnlijke gebeurtenissen plaatsgevonden, waar zij zelf echter een vertekend beeld van hebben. Dat belemmert een evenwichtige ontwikkeling. Gelukkig gloort er hoop aan het eind van het verhaal. Hun moeilijke ontwikkelingsproces wordt invoelend en beeldend beschreven, zonder pathetiek, in een nuchtere stijl en met veel nadruk op hun innerlijke gedachtewereld…Lees verder

In deze boom

Jacob en Siri zijn twee opgroeiende pubers die worstelen met zichzelf en de wereld om zich heen. Deze wereld is grauw, donker  en eenzaam. Jacob en Siri kennen elkaar niet maar toch kruisen hun werelden elkaar regelmatig. Allebei hebben ze een boezemvriend waar ze ruzie mee krijgen. Allebei worstelen ze met het verleden dat ze met zich meedragen.
Siri's ouders zijn uit elkaar. Haar moeder geeft haar weinig aandacht. Haar vader kampt met een drankprobleem. Hij hervalt regelmatig waardoor Siri het vertrouwen in haar vader kwijt speelt en een enorme haat jegens hem ontwikkelt. Maar een stukje van haar hart blijft toch van hem houden.
Jacob mist een vaderfiguur in zijn leven. Door een voorval in het verleden is de relatie met zijn broer John ook helemaal ontwricht.
Wanneer John Siri ontmoet en haar redt uit een hachelijke situatie verandert de kijk van Jacob op zijn broer.
En hier komen we aan de kern van dit boek: de manier waarop je kijkt naar situaties, ze inter…Lees verder

Suggesties