Boek Nederlands

Anna en de kerstboom

Kathleen Amant (auteur)

Anna en de kerstboom

Kathleen Amant (auteur)
  • Vanaf 0-2 jaar
In de reeks:
Papa haalt de kerstboom uit de tuin, die vol sneeuw ligt. Als de boom in de kamer staat, kunnen Anna en mama hem mooi versieren met ballen en lichtjes. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titel
Anna en de kerstboom
Auteur
Kathleen Amant
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
[25] p. : ill.
ISBN
9789044808131
Plaatsingssuggestie
Kerstmis (ZIZO)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het loopt tegen kerst en, zoals dat zou horen, ligt er een dik pak sneeuw. Anna helpt papa de kerstboom uit de tuin halen om hem daarna met mama te versieren. Vierkant prentenboek dat goed op peuters is afgestemd: stevige uitvoering met afgeronde hoeken en pagina's van dik, glanzend papier. De grote, duidelijke, zwartomlijnde illustraties in heldere kleuren laten zien wat de eenvoudige, goedlopende tekst vertelt. Behalve aan het versieren van de boom wordt aan andere aspecten van kerst geen aandacht besteed, ook niet aan de betekenis ervan. Sneeuw blijft een hardnekkig kerstingrediënt, maar zal de meeste peuters weinig zeggen. Dit maakt het geheel niet meer dan een aardig verhaaltje voor de kersttijd. Over peuter Anna zijn al vele uitgaven verschenen; ook over kleuter Anna zijn meerdere prentenboeken, voor een iets oudere doelgroep. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Anna en de kerstboom

Het is bijna Kerstmis en er ligt sneeuw. Papa haalt een mooie dennenboom uit de tuin – al is een kerstboom eigenlijk een spar en geen den – waarna mama en Anna de boom versieren. Daar horen ook kerstsokjes bij. Anna wil die sokjes eigenlijk aan haar eigen voetjes en verwisselt dan ook haar kousjes met enkele kerstsokken. Eind van het verhaal. Zoals steeds zijn er weer de duidelijke, zwart omrande tekeningen van Amant op pagina’s van dik papier met afgeronde hoeken. Uitvoering en verhaal zijn aldus perfect afgestemd op de leefwereld van jonge kinderen. Bizar echter dat er geen enkele verwijzing is naar de eigenlijke betekenis van Kerstmis, maar sommige leerkrachten zullen daar wellicht blij mee zijn. Er zijn namelijk scholen waar in de periode van Kerstmis de begrippen kindje Jezus – stal – Bethlehem niet mogen vallen. Of dat een goede zaak is, is weer een andere discussie, maar die kleuterjuffen zijn dus gebaat bij dit verhaaltje over Anna.