Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?

Kathleen Vereecken (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
+1
Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?
×
Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op? Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?

Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Professoren beantwoorden vragen, die kinderen stelden over het broeikaseffect, o.a. 'Wat is groene energie?' en 'Wat kunnen we zelf doen?'. Met gekleurde tekeningen, quizvragen en proefjes. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?
Auteur
Kathleen Vereecken
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007 | Andere uitgaven
63 p. : ill.
ISBN
9789020972252
Plaatsingssuggestie
556 (SISO) Milieuproblemen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lezen

Dat de global warming brandend actueel is en zelfs bijna hip kan worden genoemd, hebben ook de uitgevers ontdekt. Er gaat geen maand voorbij of er verschijnt wel een nieuw belangwekkend werkje dat haarfijn uiteenzet hoe het allemaal werkt, of dat ons voorziet van nuttige tips om zelf te helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dit zijn een paar van de interessantste.

Op kindermaat

Het broeikaseffect maakt helaas geen onderscheid tussen volwassenen en kinderen: het beïnvloedt het leven van iedereen. Dit boek van de Kinderuniversiteit legt jongeren op heldere wijze uit wat er precies aan de hand is. Het bundelt de interessantste, leukste en meest originele vragen van kinderen over global warming en voorziet die van grappige illustraties. Om het voor het jonge volkje boeiend te houden, is het doorspekt met experimentjes en quizvragen.

Het broeikaseffect - of waarom warmt onze aarde op? (Kathleen Vereecken en Benjamin Leroy), Lannoo, 64 blz., 14,95 euro.


Van de vele vragen, over het broeikaseffect, die door kinderen werden gesteld op de voor hen opengestelde K.U te Leuven, hebben de auteurs in dit boek een bundeling gemaakt. De lezer krijgt in negen hoofdstukken uitleg over de weersveranderingen, de atmosfeer, het broeikaseffect en de scheikunde die erbij hoort, de ernst en de oorzaken van het ozongat en van de opwarming en wat de mens eraan kan doen om dit te veranderen. De onderwerpen, die meer zijn dan alleen maar vraag en antwoord, staan met een eigen (groter lettertype en vetgedrukte) kop, gescheiden van elkaar door een witregel. Vrolijk getekende illustraties, enkele leuke experimentjes en achttien, wat flauwe, meerkeuzevragen (antwoorden achterin, met twee fouten) zijn toegevoegd. De zeer informatieve tekst is helaas ook enigszins moralistisch. De jonge lezer wordt geacht de wereld te redden en zijn ouders op te voeden. Een educatief boek, dat jammer genoeg geen consequente doelgroep heeft. Het niveau wisselt: flauw en boeiend,…Lees verder

Het broeikaseffect

In navolging van de Duitse Kinderuniversiteit, waarvan Lannoo ook enkele boeken uitgaf, zette ook de K.U.L. haar deuren open. Kinderen konden er vragen stellen aan echte professoren en Kathleen Vereecken heeft al deze gegevens tot een interessant boek verwerkt. Dit boek gaat over het broeikaseffect, een hot thema. In enkele hoofdstukken, die allemaal vertrekken vanuit één concrete vraag, wordt zowat alles wat met dit broeikaseffect te maken heeft uit de doeken gedaan. Er wordt een duik in de tijd genomen om weers- en klimaattypes en –veranderingen die relevant zijn voor dit boek uit te leggen, het ‘jasje’ rond de aarde wordt ontleed en de verschillende gassen die er voorkomen worden benoemd, oorzaken en gevolg worden onder de loep genomen en er wordt ook een blik in de toekomst geworpen. Elk hoofdstuk eindigt met een leuke, korte quiz, waarin de lezer zijn opgedane kennis meteen kan testen. Er staan ook enkele experimenten in die de lezer kan uitvoeren om de materie beter te begrijpen…Lees verder

Over Kathleen Vereecken

Kathleen Vereecken (Gent, 14 december 1962) is een Belgische scenariste en schrijfster voor kinderen, jeugd en volwassenen (fictie en non-fictie).

Leven

Kathleen werd als oudste dochter geboren in een gezin van vier kinderen. Ze volgde een lerarenopleiding Nederlands-Engels, ging daarna aan de slag als administratief medewerkster en werd freelance journaliste.

Werk

Vereecken debuteerde in 1993 met Het raadsel in het fluisterbos naar aanleiding van een jeugdboekenwedstrijd. Ze won In 1994 de eerste prijs in de Cursiefjeswedstrijd van de Vlaamse club voor Kunsten, Wetenschappen en Letteren. Haar doorbraak kwam er na Alle kleuren grijs (1997) dat op de longlist van de Gouden Uil werd geplaatst net zoals als haar volgende boek Kleine Cecilia (1999).

Kathleen Vereecken schrijft hoofdzakelijk over historische thema’s in haar boeken.

Ze schrijft onder meer over…Lees verder op Wikipedia