Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Lara & Rebecca : in de schaduw van het gele huis

Lara & Rebecca : in de schaduw van het gele huis

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De blanke plantersdochter Lara en de zwarte slavin Rebecca zijn vriendinnen. Hun vriendschap wordt steeds lastiger naarmate de meisjes ouder worden. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Lara & Rebecca : in de schaduw van het gele huis
Auteur
Kathleen Vereecken
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2006
181 p.
ISBN
90-451-0385-0 9789045103853

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De overkant van de rivier

Twee vriendinnen groeien op in het Amerika van De hut van oom Tom. De ene is blank, de andere zwart. En plots is het burgeroorlog.

Je hebt goede boeken die zo eenvoudig van verhaallijn en inhoud zijn, dat je er niet veel meer over kunt zeggen dan dat ze goed geschreven zijn. Zo'n boek is Lara en Rebecca van Kathleen Vereecken.

Het thema is de slavernij in de VS. Om de twee kanten van de medaille te laten zien, past de auteur een eenvoudig, doeltreffend procédé toe: ze laat afwisselend de dochter van een plantagehouder (Lara) en een zwart meisje van de plantage (Rebecca) vertellen over wat ze meemaken en voelen. Het boek gaat over de evolutie van hun relatie, in drie stadia: hun intense vriendschap als kind, hun gedwongen scheiding en aparte ontwikkeling zodra ze wat ouder worden, de nieuwe verhouding die ze als twee vrije vrouwen zullen moeten opbouwen. Om het allemaal nog wat boeiender te maken, speelt het verhaal zich af op een breuklijn in de geschiedenis: de tijd vlak voor, tijdens en vlak na de burgeroorlog.

Vereecken heeft twee valkuilen weten te vermijden: ze vervalt niet in een overdreven…Lees verder

Dubbelportret van het Amerikaanse Zuiden

Kathleen Vereecken

Lara en Rebecca. In de schaduw van het gele huis

Querido, Amsterdam, 179 p., 13,95 euro.

Door Annemie Leysen

Kathleen Vereecken heeft een zwak voor de underdog én voor de sociale geschiedenis van Vlaanderen. In haar debuutroman, Alle kleuren grijs, schreef ze over de onmogelijke werk- en leefomstandigheden in de grauwe Gentse arbeiderswijken van de negentiende eeuw en riep ze de context op van het opkomende socialisme. Wreed schoon speelt zich alweer af in een Vlaams dorp vlak na de Eerste Wereldoorlog.

Met Lara en Rebecca, haar nieuwe jeugdroman, laat Kathleen Vereecken de benepen Gentse beluiken en de Vlaamse dorpen met de bruine cafés en de volkse kermissen ver achter zich. Tijd en thematiek mogen dan wel enigszins vergelijkbaar zijn, de broeierige hitte, de zoemende insecten, de weidse Mississippi, de swamps van Louisiana en de mensen die er deel van uitmaken, zijn ontegensprekelijk anders.

In haar bildungsroman laat Vereec…Lees verder

Oorlogsmist

Lara & Rebecca

Kathleen Vereecken (Querido, 168p, 13,95 euro)

Lara, dochter van een katoenplanter uit Louisiana, en Rebecca, negerslavin op die plantage, zijn even oud en onafscheidelijk. Als de burgeroorlog dreigt en naarmate de meisjes ouder worden, groeit de verwijdering. Terwijl de oorlog woedt, proberen ze elk op hun manier te overleven. Vereecken specialiseert zich in historische verhalen met een menselijke toets. Dit boek gaat niet zozeer over slavernij of de successieoorlog, als wel over menselijke verhoudingen. En de auteur vraagt aandacht voor minder vanzelfsprekende gevolgen van gebeurtenissen. Zo toont zij aan dat de 'vrijheid' die de negerslaven kregen na de oorlog een vergiftigd geschenk was: nu moesten ze evenzeer keihard werken voor hun zelf te bekostigen woning en onderhoud.
In het midden van de 19e eeuw groeien de blanke plantersdochter Lara en de zwarte slavendochter Rebecca samen op in het gele huis aan de Mississippi, totdat Rebecca 15 wordt en moet werken in het slavenkwartier. De vriendinnen missen elkaar, maar beseffen met het verstrijken van de jaren, zeker als Lara meesteres van de plantage wordt, dat hun vriendschap onhoudbaar is. Na de afschaffing van de slavernij is het de vraag of hun relatie nog te herstellen is. Mooi historisch verhaal waarin beurtelings in de ik-vorm Lara en Rebecca aan het woord zijn, waardoor je een indringend beeld krijgt van het contrast tussen blank en zwart in die tijd. Lara beseft wat slavernij inhoudt, maar moet zich als meesteres verantwoorden en streng zijn. Rebecca moet de pijn en vernedering als slavin ondergaan. Toch komen beiden als sterke jonge vrouwen uit de strijd. Gevoelens en gebeurtenissen worden treffend beschreven in soms lange zinnen. Bevat ook veel historische informatie; achter in het boek wordt ee…Lees verder

Lara & Rebecca

Op een creoolse plantage aan de Mississippi in Louisiana staat een groot geel huis. In dat huis woont Lara, de dochter van de planter. In de schaduw van het gele huis woont Rebecca, de dochter van zwarte slaven. Ondanks hun verschillende afkomst delen de meisjes alles, het zijn boezemvriendinnen. Op een dag komt er echter een einde aan hun zorgeloze leven wanneer Rebecca oud genoeg is om zich nuttig te maken als slaaf op de plantage. Een kaakslag voor beiden. Gescheiden door het lot gaan ze elk hun eigen weg. Lara vertrekt naar New Orleans en Rebecca vertrekt naar het slavenkwartier. Ondanks het feit dat ze mekaar niet meer kunnen ontmoeten, houdt een onzichtbare band hen op een vreemde manier bij elkaaar. Maar het noodlot spaart arm noch rijk. Rebecca wordt verkracht door een blanke man en Lara moet na de dood van haar moeder in haar eentje de plantage runnen. Wanneer de burgeroorlog de toekomst voorgoed een ander gelaat geeft, vinden beide vrouwen elkaar terug. Het verhaal is opg…Lees verder

Over Kathleen Vereecken

Kathleen Vereecken (Gent, 14 december 1962) is een Belgische schrijver van romans, kinder- en jeugdboeken en non-fictie.

Leven

Omdat Nederlands en Engels haar lievelingsvakken waren op school, volgde ze een lerarenopleiding. Er was geen werk in het onderwijs, dus ging ze kantoorwerk doen. Dat deed ze jarenlang, tot haar eerste boeken uitgegeven werden. Nu combineert ze haar werk als auteur met dat van freelance journaliste.

Werk

Vereecken debuteerde in 1993 met Het raadsel in het fluisterbos, een verhaal dat ze ingestuurd heeft voor een wedstrijd, dat niet wint maar toch gepubliceerd wordt. Haar bekendheid en reputatie als jeugdauteur beginnen te groeien wanneer haar vierde boek, de jeugdroman Alle kleuren grijs, verschijnt. Daarin verweeft ze feit en fictie. Het boek is gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder en gaat over de barre leefomstandigheden van een 19de-eeuws ar…Lees verder op Wikipedia