Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
In de briefwisseling tussen twee Duitse vrienden, van wie een joods is, tekent zich begin jaren '30 het opkomend nazisme af.
Onderwerp
Nazisme
Titel
Adres onbekend
Auteur
Kathrine Kressmann Taylor
Vertaler
Tinke Davids
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Address unknown
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2019 | Andere uitgaves
[64] p.
ISBN
9789026332197 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het meest opvallende aspect van deze fascinerend geschreven kleine brievenroman, met een briefwisseling tussen twee vrienden, is het jaar van de oorspronkelijke publicatie: 1939! De schrijfster (1903-1996) heeft met veel inzicht in de Duitse situatie de uit Duitsland afkomstige brieven gecomponeerd en met evenveel inlevingsvermogen de Amerikaanse antwoorden daarop afgestemd. De briefschrijvers zijn beiden Duitsers, en leiden aanvankelijk een kunstgalerij in San Francisco. Een gaat dan terug naar het Duitsland van 1932, met het opkomende nazisme, de ander - Joods - blijft in Amerika. Feilloos wordt het opportunisme van de naar de Heimat teruggekeerde Duitser verwoord en de gevoelens van ongeloof, afkeer en uiteindelijk haat spreken boekdelen uit de Amerikaanse reacties. Een navrant boekje met een cynische titel.

Over Kathrine Kressmann Taylor

Kathrine Taylor of Kathrine Kressmann Taylor (Portland (Oregon), 1903 – 1996) was een Amerikaans schrijfster. Haar bekendste werk is de novelle Address Unknown (Adres onbekend) uit 1938, waarin de verschrikkingen van het nationaalsocialisme in Duitsland worden verbeeld in de beschrijving van de teloorgang van een vriendschap tussen twee mannen. Ze gaf gedurende negentien jaar les aan het Gettysburg College in Pennsylvania.

Levensloop

De schrijfster werd geboren als Kathrine Kressmann. Ze huwde in 1928 met reclameman Eliott Taylor. In 1938 publiceerde ze het verhaal Address Unknown (Adres onbekend). Omdat dit verhaal volgens haar man en volgens de redactie van het tijdschrift Story 'te sterk' was 'om onder een vrouwennaam te verschijnen', nam ze de naam Kressmann Taylor als schuilnaam aan. Ze zou dit pseudoniem de rest van haar leven blijven gebruiken.

Adres onbekend h…Lees verder op Wikipedia