De oorlogsverslaafde sergeant William James heeft de leiding van een getrainde groep bomexperts en sleept hen mee in een roekeloos kat-en-muisspel met de vijand in Irak.
Taal
Engels
Uitgever
Belga Home Video, © 2020 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2008
Speelduur
ca. 124 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5412370872029

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse oorlogs-actiefilm uit 2009 van Kathryn Bigelow (Near dark; K-19 The widowmaker) met Jeremy Renner (The Bourne legacy). Oorlogsverslaafde sergeant William James heeft de leiding van een getrainde groep bomexperts en sleept hen mee in een roekeloos kat-en-muisspel met de vijand in Irak. Coen van Zwol (NRC 10-2-'10): 'Jeremy Renner maakt The Hurt Locker tot een vrij originele oorlogsfilm: de Amerikaanse held zonder vrees gereduceerd tot pathologisch geval. (...) The Hurt Locker heeft verder weinig tijd voor bespiegelingen of karakterontwikkeling. Daarvoor is hij teveel actiefilm, opgebouwd uit een serie escalerende 'set pieces': bermbom, autobom, zelfmoordterrorist, met een hinderlaag voor de broodnodige variatie. Regisseur Kathryn Bigelow bombardeert de zintuigen met gruizige beelden uit de schoudercamera, hectische montage, een daverende soundtrack die de film tot een bijna fysieke ervaring maakt. (...)' VPRO Cinema: ‘(…) Heel goede oorlogsfilm, zinderend spannend, realisti…Lees verder

Over Kathryn Bigelow

Kathryn Ann Bigelow (San Carlos (Californië), 27 november 1951) is een Amerikaans filmregisseur. In 2010 won ze als eerste vrouw ooit een Oscar in de categorie Best Director (voor haar regie van The Hurt Locker).

Biografie

Kathryn Bigelow is enig kind; haar vader was manager van een verffabriek, haar moeder bibliothecaresse. Ze begon haar carrière als kunstschilder en studeerde twee jaar aan het San Francisco Art Institute. Ze won de prestigieuze studiebeurs van het Whitney Museum of American Art in 1971. Daarna studeerde ze aan de Columbia-universiteit, waar ze haar Master of Arts-graad behaalde en haar eerste korte film The Set-Up (1978) regisseerde. Ook gaf ze les aan het California Institute of the Arts (CalArts).

Haar eerste speelfilm was The Loveless uit 1982, die ze samen met Monty Montgomery regisseerde. Daarna schreef en regisseerde ze de vampierwestern Near Dark (1987), waarvoor …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek