Boek
Nederlands

Postcommunisme en pan-Europa : enkele kanttekeningen bij de transitie in Centraal en Oost-Europa

Katlijn Malfliet (auteur)

Postcommunisme en pan-Europa : enkele kanttekeningen bij de transitie in Centraal en Oost-Europa

Analyse van de politieke, economische en juridische hervormingen in Midden- en Oost-Europa na het einde van de Koude Oorlog.
Titel
Postcommunisme en pan-Europa : enkele kanttekeningen bij de transitie in Centraal en Oost-Europa
Auteur
Katlijn Malfliet
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Garant, 2001
100 p. : ill.
ISBN
90-441-1224-4
Plaatsingssuggestie
Europa 337 (SISO) Na 1945 (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1989 viel niet alleen de Muur, ook de communistische regimes stortten volledig in. Alle Midden- en Oost-Europese staten en volkeren moesten op zoek naar een nieuwe invulling van het economisch en politiek bestel. De auteur schetst in kort bestek deze zoektocht en laat zien dat er naast hoopvolle ontwikkelingen ook tal van tegenslagen zijn. Niet in ieder land in dit deel van ons continent zijn de invoering van een vrijemarkteconomie en de democratisering van de samenleving even succesvol te noemen; evenmin is het met de rechten van individuele burgers overal even goed gesteld. Zij staat in het bijzonder stil bij politieke hervormingen (moeizame democratisering), economische veranderingen (de soms doorgeslagen privatisering) en de positie van minderheden (en mensenrechten in het algemeen). Zij eindigt haar analyse van de veranderingen in Oost-Europa gedurende het afgelopen decennium met een beschouwing over de rol die West-Europa zou kunnen spelen bij een verdere integratie in Europa.

Over Katlijn Malfliet

Katlijn Malfliet (1954) is een Belgische Oost-Europa-kenner en emeritus hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Van 2010 tot 2013 was ze decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen; de eerste vrouwelijke decaan aan de KU Leuven.

Biografie

Katlijn Malfliet studeerde rechten en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vervolgens behaalde ze een master in de Oost-Europakunde aan de KU Leuven, de Rijksuniversiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Aan en de Academie van Wetenschappen in Moskou bereidde ze een doctoraatsthesis over eigendomsrecht in de Sovjet-Unie voor. Na haar studies werd ze gewoon hoogleraar aan de KU Leuven, waar ze verschillende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten aan LINES (Leuvense Internationale en Europese Studies) leidde en tevens coördinator van het Instituut voor Internationaal en Europees Beleid (IIEB) was. Haar onderzoek betrof de privatisering en institutionele hervormingen en …Lees verder op Wikipedia