Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De muze en het meisje

Katrijn Van Bouwel (auteur), Hilde Groeninck (verteller)
De zoektocht van een jonge vrouw naar liefde, schoonheid en onvergankelijkheid.
Titel
De muze en het meisje
Auteur
Katrijn Van Bouwel 1981-
Verteller
Hilde Groeninck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2016
1 cd
Speelduur
7:04
Oorspr. uitgever
Prometheus
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Naakt voor de kunst

Roman. Katrijn Van Bouwel schrijft met De muze en het meisje een geëxalteerd en woordlustig debuut. Het leest aangenaam weg, op voorwaarde dat je de Grote Gevoelens afpelt.

Boeken over de amoureuze verhouding van schilders en hun model? Het is bijna een volwaardige niche in de romanliteratuur. Lang hoef je niet te grasduinen in de boekenkast om ze naar boven te spitten, van Patricia de Martelaeres De schilder en zijn model (1989) en Margriet de Moors De schilder en het meisje (2010) tot het verfilmde Girl with a Pearl Earring (1999) van Tracey Chevalier. En wacht even. Liet David Van Reybrouck in zijn debuut Slagschaduw niet een journalist kortstondig verliefd worden op een naaktmodel?

Om maar te zeggen dat het onderwerp geregeld schrijverspennen in beroering brengt. Ook Katrijn Van Bouwel (°1981) bleek er door getriggerd. Ze voert in haar debuut De muze en het meisje een academiemodel op met dweperige trekjes, die absoluut de muze van een kunstenaar wil worden.

Van Bouwel is de laatste tijd alomtegenwoordig in de media. De flamboyante improvisatieactrice fleurt beeldschermen op in zomerse tv…Lees verder

De muze en het meisje

Eerste zin Ik stap uit de kamerjas dit stille leven in.

Mila, vooraan in de twintig, is een onzeker academiemodel. Voor haar vriend Wolf is dat zoiets als prostitutie, dus blijft Mila alleen achter, ‘tussen kunst en quiche’, zoals ze het zelf zegt, verwijzend naar de maaltijden die haar vriendin Lisa haar soms voorzet. Op een dag ziet ze zichzelf naakt op een aankondiging voor een tentoonstelling staan, een werk van de illustere Torven Storm, die vijf jaar eerder gestopt was met schilderen. Ze gaat naar de vernissage, wordt meegenomen door Torven en komt in een wereld terecht waar kunst, devotie en martelaarschap elkaar voor de voeten lopen. De schilder heeft haar nodig, begrijpt ze. Ze moet hem voeden en sturen, als model, muze en mecenas. Tot het drie maanden later tussen hen spaak loopt en Mila ervaart dat er twee momenten zijn waarop alle liedjes over jou lijken te gaan: die wanneer je pas de liefde hebt gevonden en die wanneer de liefde je zieltogend weer achterlaat.

Katrijn Van…Lees verder

Debuutroman van de Vlaamse actrice (1981). De hoofdpersoon Mila werkt als naaktmodel voor studenten van de kunstacademie. Door naakt te poseren laat ze zichzelf ontdekken. Ze krijgt een relatie met de kunstenaar Torven Storm. Hij heeft haar vereeuwigd in een schilderij waar zij naakt in een metrostation zit en op een tentoonstelling van hem is dat schilderij het hoogtepunt. Mila gaat met Torven mee naar zijn huis en blijft de hele winter bij hem. Hun relatie is heftig en intens, maar kortstondig, want beiden laten zich niet leren kennen. Na een enorm verdriet over dit verlies hervindt Mila zich en vraagt zich ook af of ze verliefd was op hem of op zijn beeld van haar. Zij zag zichzelf als een object, maar ontdekt dat ze haar leven zelf moet vormgeven. De ontwikkeling van de hoofdpersoon volgt de seizoenen, waarbij ze uiteindelijk in het opzetten van dieren de eeuwigheid, zingeving en vergankelijkheid met elkaar kan verzoenen. Het verhaal is rijk aan taal en woorden, die mooie beelden …Lees verder

Over Katrijn Van Bouwel

Katrijn Van Bouwel (Leuven, 7 december 1981) is een Vlaamse improspeelster, schrijfster en comédienne. Ze speelde onder andere in Spelen met uw leven en in 1000 zonnen waar ze in de huid kroop van festivalfee. Daarnaast was ze te gast in verschillende tv-programma's zoals Scheire en de schepping, De Afspraak en Winteruur. Ze was ook driemaal te gast in de podcast Mosselen om half twee.

Van Bouwel studeerde communicatiewetenschappen (1999-2004) en filosofie (2003-2007). In 2011 was ze laureaat van de Vlaamse ImproCup. Ze speelt improvisatietheater bij The Royal Improphonic Orchestra & Theatre (RIOT) en de Lunatics. In mei 2016 werd ze columniste voor Knack Weekend. In september 2018 werd ze columnist bij Charlie Magazine.

In 2016 verscheen haar eerste roman, De muze en het meisje (ISBN 9789044631081).