Boek
Nederlands

Spaghetti van Menetti

Kees Leibbrandt (auteur), Carl Hollander (illustrator)
+1
Spaghetti van Menetti
×
Spaghetti van Menetti Spaghetti van Menetti
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Wanneer Menetti in Spriet aankomt, blijken alle bewoners zo dun als een spriet te zijn. Hij besluit er iets aan te doen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Overgewicht
Titel
Spaghetti van Menetti
Auteur
Kees Leibbrandt
Illustrator
Carl Hollander
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2020 | Andere uitgaves
[62] p. : ill.
ISBN
9789021666136 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Menetti heeft een hele nacht gestapt en komt 's ochtends vroeg aan in Spriet. Het stadje ligt boven op een berg en alles is er erg dun: "Wat 'n gekke stad! De huizen zijn dun, heel erg dun en de bomen, de lantaarnpalen. Zelfs alle mensen, die er wonen". Zwerver en levensgenieter Menetti kan nergens naar binnen: hij is te dik. Wanneer hij van de eerste schrik is bekomen, stelt Menetti vast dat de bewoners er ongezond uitzien. Ondanks de onvriendelijke houding van de Sprieten , besluit hij toch iets aan hun gezondheid te doen. Hij serveert hen spaghetti, maar langzaamaan worden de Sprieten te dik en ook dat geeft problemen. Ze kunnen hun huizen niet meer in en uit en barsten uit hun kleding. Het verhaal eindigt ten slotte met het vinden van een evenwicht. De Sprieten eten nog wel spaghetti, maar niet teveel. De slotzin luidt: "Heus, je zult het zien, samen leven zij nog lang, dun en lekker!"
Het verhaal van Kees Leibbrandt werd voor het eerst gepubliceerd in 1964 bij de Arbeidersper…Lees verder
Wanneer Menetti in Spriet aankomt, blijkt alles zo dun als een spriet te zijn: de huizen, de deuren, de bomen en zelfs de mensen. Om zijn eigen kostje te verdienen, besluit hij overheerlijke spaghetti te gaan koken. De spaghetti van Menetti valt zó in de smaak dat de bewoners in korte tijd veranderen in echte dikkerds. En dan beginnen de problemen pas goed, want dikke mensen passen helemaal niet in Spriet. Dit kostelijke verhaal bevat vele humoristische elementen. Het is geschreven in een directe stijl met veel korte zinnen. De vele gedetailleerde zwart-witte en gekleurde illustraties sluiten uitstekend aan bij de sfeer van het verhaal. Het zal een grote groep kinderen aanspreken. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Spaghetti van Menetti

Kijk, daar ligt Spriet. Boven op die berg. Met een vliegtuig ben je er in een wip. Spriet is een heel vreemd stadje en er wonen malle mensen. Straks als we in het stadje zijn, moet je alles eens goed bekijken. Zo'n stad als Spriet heb je nog nooit gezien! Dit is een begin dat je zo het verhaal intrekt. En onderaan die berg loopt een klein dik mannetje naar boven. Het is Menetti. Hij hoopt op een goed bed en lekker eten in Spriet. Maar in Spriet is alles uiterst dun en smal, de mensen, de huizen, de bedden. De Sprietenaars kijken raar op als ze het kleine dikke mannetje zien. Ze lachen hem uit en helpen doen ze niet. Menetti heeft honger maar kan door geen enkele deur van een winkel of restaurant en een hotelkamer vinden is ook uitgesloten. Uiteindelijk besluit hij zelf een handeltje op te zetten. Hij zal eten verkopen. Maar welk eten geef je aan dunne mensen? Dun eten, dus ... spaghetti. De spaghettitent kent een ongelooflijk succes en de resultaten laten niet lang op zich wachten…Lees verder

Over Kees Leibbrandt

Kees Leibbrandt (Amsterdam?, 27 mei 1932 – Amsterdam, 27 februari 1965) was een Nederlandse journalist en schrijver van jeugdliteratuur.

Loopbaan

Vanaf 1952 was Kees Leibbrandt journalist en redacteur van Het Parool. Hij geniet vooral bekendheid vanwege zijn boek Spaghetti van Menetti uit 1964, dat geïllustreerd werd door Carl Hollander. Het boek werd meerdere malen herdrukt en in 2007 door Theater Fantast bewerkt tot een toneelvoorstelling. Twee jaar na zijn overlijden in 1965 werd zijn tweede boek, Speurder op bed, alsnog postuum gepubliceerd.

Persoonlijk

Leibbrandt was gehuwd met Sonja van Dijk en kreeg twee kinderen: Hugo (1959) en Jessica (1962).

Bibliografie

  • Spaghetti van Menetti (1964)
  • Speurder op bed (1967)

Externe link