Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De wereld van mijn vader

Keggie Carew (auteur), Corrie Van den Berg (vertaler)
Levensverhaal van Tom Carew (1919-2009) door zijn dochter, met de nadruk op zijn moedige operaties als Brits militair tijdens de Tweede Wereldoorlog en de dementie aan het eind van zijn leven.
Titel
De wereld van mijn vader
Auteur
Keggie Carew 1957-
Vertaler
Corrie Van den Berg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dadland
Uitgever
Houten: Spectrum, 2017
508 p. : ill.
ISBN
9789000357789 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geromantiseerde biografie over de vader van de auteur (1957) met twee verschillende verhaallijnen. Enerzijds een verslag van een dochter die haar charismatische, vrijgevochten vader Tom Carew (1919-2009) gaandeweg verliest aan dementie. Anderzijds diens belevenissen als jongeman tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt in het bezette Frankrijk gedropt om contact te leggen met het verzet. Nadat hij op spectaculaire wijze aan de Duitsers is ontsnapt, leidt een volgende operatie hem naar Birma, waar hij guerrilla-aanvallen organiseert tegen de Japanners. Zijn heldhaftige optreden levert hem de bijnaam 'Lawrence of Birma' op, maar laat ook diepe sporen na in het leven van zijn gezin. In de naoorlogse, geordende samenleving kan hij zijn draai niet meer vinden; als vader en echtgenoot schiet hij vaak te kort. Na de dood van haar dominante stiefmoeder hernieuwt zich het contact tussen de auteur en haar vader. Juist dan laat zijn geheugen hem in de steek. Ondanks de vele details over de stri…Lees verder

Het grote verhaal van kleine mensen

De bewoners van een Duits huis en het leven van een Britse strijder maken de geschiedenis tastbaar.

Bij een bezoek aan de bioscoop met de kinderen struikelde Tom Carew toen hij bijna bovenaan een trap was. De 85-jarige viel en duikelde naar beneden. Iedereen verstijfde van schrik. Beneden ging Carew rechtop zitten. Hij mankeerde niets. Als vanzelf had de voormalige 'Jedburgh', Britse speciale eenheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog achter de linies werden gedropt, gedaan wat hem was geleerd: bij een parachutistenrol diende je je armen in te trekken en verder totaal te ontspannen.

Carews lijf mocht op dat moment nog in orde zijn, zijn geest liet hem meer en meer in de steek. "Papa's geest is aan flarden, maar zijn lichaam is onverwoestbaar", schrijft dochter Keggie die juist tijdens zijn proces van dementeren in zijn verleden dook. Het verslag van die soms confronterende zoektocht is 'De wereld van mijn vader' (een fletsere titel dan die van het Engelstalige origineel: 'Dadland').

In een andere familiesaga van Britse …Lees verder